Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Υπό πίεση η Merkel να κρατήσει αυστηρή στάση έναντι του Τσίπρα

FT: Υπό πίεση η Merkel να κρατήσει αυστηρή στάση έναντι του Τσίπρα
Επιμένει ότι το σημείο εκκίνησης των όποιων διαπραγματεύσεων είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο του Eurogroup
Υπό έντονη πίεση έχει βρεθεί η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, από τον συνασπισμό της να διατηρήσει την αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας εν όψει της σημερινής επίσκεψης, στο Βερολίνο, του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Το κάλεσμα ηγετικών στελεχών του συντηρητικού κόμματος CDU/CSU και των σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της Angela Merkel, περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγμών, καθώς ετοιμάζεται να συνταντήσει για πρώτη φορά τον έλληνα πρωθυπουργό.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισαν και οι δύο ότι οι συνομιλίες στο Βερολίνο, σήμερα, Δευτέρα, δεν αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες θα είναι πιο γενικές, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί τελευταία με αφορμή τους όρους της περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών ακολουθεί της έντονης συνάντησης που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της του Αλ. Τσίπρα και άλλων ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Angela Merkel, η οποία έληξε με τους συμμετέχοντες να επαίρονται για μια συμφωνία και να διαφωνούν σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι το αρχικό στάδιο για τις διαπραγματεύσεις αποτελεί η λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και που έμειναν ανεκπλήρωτες από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι «ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».
Η στάση της καγκελαρίου υποστηρίχθηκε ισχυρά από τον Volker Kauder, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, ο οποίος την Κυριακή απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέο προγράμματος έναντι του τρέχοντος.
Όμως και ο Thomas Opperman του SPD τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων κατά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, προσθέτοντας ότι θέλει να ξέρει αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι.
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο του Eurogroup και όχι σε παρασκηνιακές συζητήσεις.
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση με την Angela Merkel θα δώσει την ευκαιρία για να συζητηθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, όπως και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει ότι επιθυμεί να έχει συνομιλίες και με εναλλακτικούς εταίρους, κάτι που καταδεικνύεται και από την επίσκεψή του στη Μόσχα, τον επόμενο μήνα.
Τέλος, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυξάνονται οι Γερμανοί που δεν επιθυμούν επιπλέον στήριξη της Αθήνας και είναι σύμφωνοι με μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και αναγνωρίζει ότι στη Γερμανία υπάρχει και μερική συμπάθεια όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης