Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Γερμανία υποδέχεται με σκεπτικισμό τον Τσίπρα - Εξαντλείται ο χρόνος της Ελλάδας

El Pais: Η Γερμανία υποδέχεται με σκεπτικισμό τον Τσίπρα - Εξαντλείται ο χρόνος της Ελλάδας
Αν δεν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια πριν τα τέλη Απριλίου, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, τονίζεται
Το πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στο Βερολίνο χαρακτηρίζεται από το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και από τις ανηλεείς προθεσμίες που πιέζουν την Αθήνα, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais».
Η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έχει καταστήσει σαφές ότι από τη σημερινή συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό δεν πρόκειται να προκύψει κάποια συμφωνία για το πώς θα βγει από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα και η οποία μπορεί να την οδηγήσει στη στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν επιτύχει να λάβει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.
Η συνάντηση, τονίζεται, δεν θα είναι εύκολη, με τη γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει στην πολιτική της, ότι η Ευρώπη μπορεί να συναινέσει στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που αυτή παρουσιάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Παράλληλα, αυξάνεται και η πίεση στο Βερολίνο, καθώς τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν καταδείξει με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες ότι η υπομονή των Γερμανών εξαντλείται.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Thomas Oppermann, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, «μπορούμε να συναινέσουμε σε περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα μόνο αν καταδείξει ότι είναι αποφασισμένη να λύσει τα προβλήματά της».
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα «πρέπει να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση, να εγκαθιδρύσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσει τάχιστα μέτρα κατά της διαφθοράς».
Σε μια προσπάθεια να ρήξη τους τόνους ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του προτείνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να απεμπλέξει το πολύ αμφιλεγόμενο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ωστόσο, όπως διαμηνύεται από το Βερολίνο, το θέμα έχει λήξει τόσο δικαστικά όσο και πολιτικά.
Η χρονική πίεση για τον Τσίπρα επίσης αυξάνεται, όχι μόνο επειδή η κυβέρνησή του έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα ένα λεπτομερές σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους πιστωτές της χώρας, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που ανακύπτουν.
Σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τη Merkel για τη μεταρρυθμιστική βούλησή του, αλλά και για την αναγκαιότητα απελευθέρωσης των κεφαλαίων διάσωσης.
Ήδη εδώ και μία εβδομάδα απέστειλε μια επιστολή στη γερμανίδα καγκελάριο στην οποία τονίζει ότι θα είναι αδύνατο για το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει τις αποπληρωμές χρέους αν δεν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια πριν από τα τέλη Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης