Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Αβέβαιη η πορεία του χρυσού - Πλήγμα από την άνοδο του δολαρίου

tags :
Saxo Bank: Αβέβαιη η πορεία του χρυσού - Πλήγμα από την άνοδο του δολαρίου
Παραμένει ερώτημα τι ποσοστό από τις αρνητικές ειδήσεις για τον χρυσό δεν έχει ήδη προεξοφληθεί στην τιμή του
Μετά από το δυναμικό ξεκίνημα του χρυσού για το έτος, το οποίο έφερε υποσχέσεις για ενδεχόμενη ανάκαμψή του έπειτα από τις σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν από τα υψηλά του 2011, το κίτρινο μέταλλο επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος το 2015.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι ανησυχίες για την Ελλάδα, αλλά και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου, συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί η ζήτηση του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank.
Ωστόσο, έκτοτε η υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και η έμφαση στη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ έφεραν βαρύ πλήγμα στο ευρώ, ενώ συνέβαλαν στην ενίσχυση του δολαρίου σε επίπεδα-ρεκόρ 12ετίας, όχι μόνο έναντι του ευρώ, αλλά και έναντι πολλών άλλων κύριων νομισμάτων.
Λόγω της υποχώρησης της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια και της κατακόρυφης ανόδου του δολαρίου, η στήριξη στον χρυσό περιορίστηκε σημαντικά, ενώ πυροδοτήθηκε ένα φαινόμενο μαζικών πωλήσεων διάρκειας ενός μήνα, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί επί 8 συνεχόμενες ημέρες – κάτι που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές από την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Το δολάριο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα επιρροής για τη μελλοντική πορεία πολλών εμπορευμάτων, μη εξαιρουμένου του χρυσού. Το γεγονός αυτό καθιστά βέβαιη μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, προσφέροντας, έτσι, στους επενδυτές που προτιμούν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ή τοποθετήσεις ημέρας μέσω των CFDs (Συμβόλαια επί της Διαφοράς) πολλές ευκαιρίες να επωφεληθούν από τις εν λόγω μεταβολές της αγοράς.
Άλλη βασική αγορά με επιρροή στον χρυσό είναι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τις τρέχουσες μεταβολές στις αποδόσεις τους να έχουν αντίστροφη συσχέτιση με την πορεία του χρυσού.
Η ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ αντικατοπτρίζεται στα ομόλογα, με τα θετικά οικονομικά στοιχεία να ενισχύουν τις αποδόσεις τους (και να αποδυναμώνουν τον χρυσό), ενώ ταυτόχρονα επισπεύδουν, ενδεχομένως, τον χρόνο αντίδρασης της Fed των ΗΠΑ.
Η στήριξη για τον χρυσό προήλθε από το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής για το 2015, 23 κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, ενώ τα ομόλογα με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου από χώρες όπως η Γερμανία προσφέρουν, σήμερα, αρνητικές αποδόσεις.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να στραφούν προς εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο χρυσός.
Σύμφωνα με τις γενικές προσδοκίες της αγοράς, αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών.
Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου του δολαρίου, παραμένει ερώτημα τι ποσοστό από τις αρνητικές ειδήσεις για τον χρυσό δεν έχει ήδη προεξοφληθεί στην τιμή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης