Τελευταία Νέα
Πολιτική

Collyns (IIF) : Ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αναγκαία στροφή προς τον ρεαλισμό και τις μεταρρυθμίσεις

tags :
Collyns (IIF) : Ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αναγκαία στροφή προς τον ρεαλισμό και τις μεταρρυθμίσεις
"Τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα, όμως υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λύσεις" αναφέρει το στέλεχος του IIF
«Η κύρια πρόκληση είναι τώρα να κάνει και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία στροφή προς τον ρεαλισμό της διακυβέρνησης.
Να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτείται» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Charles Collyns.
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται πλέον τη δύσκολη πραγματικότητα και έχει κάνει τη στροφή από την αντιπολιτευτική ρητορική της προεκλογικής περιόδου στον ρεαλισμό της διακυβέρνησης.
Σημείωσε ότι η τρόικα ανησύχησε όταν άκουσε τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης, με τις οποίες απομακρυνόταν από το συμφωνηθέν πρόγραμμα,
Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, η υποχώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όλα αυτά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο».
Ακόμη, ο Collyns χαρακτήρισε καθοριστική για τη συνέχεια την αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αναφέροντας πως ένα «κούρεμα» χρέους τώρα είναι πολιτικά δύσκολο, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα, ώστε να διασφαλίσει πρόσβαση στη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποφύγει μια βαριά ασφυξία», είπε ο κ. Collyns.
Κληθείς να απαντήσει για την πιθανότητα ενός Grexit, είπε πως αυτή τη στιγμή «δείχνει λιγότερο πιθανό.
Ημουν πιο ανήσυχος πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την αρχική περίοδο της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και έδειχνε πολύ απόλυτη έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της».
Κατά τον ίδιο, «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς η Ελλάδα θα καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα, όμως υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λύσεις μέσω κάποιων καθυστερήσεων πληρωμών στο εσωτερικό».
Σημειώνεται ότι ο κ. Collyns έως το 2013 ήταν βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Όπως είπε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama, θεωρεί την επιμονή των Ευρωπαίων στη λιτότητα υπερβολική και ζητεί από όλους να προσεγγίσουν με «ρεαλισμό» το ζήτημα της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης