Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγώνας δρόμου για τις μεταρρυθμίσεις - Κλειδώνουν οι αλλαγές στους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων

Αγώνας δρόμου για τις μεταρρυθμίσεις - Κλειδώνουν οι αλλαγές στους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων
Φορολογικές δίκες «εξπρές»
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να έχει έτοιμες και σε κάθε περίπτωση κοστολογημένες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα παρουσιάσει στο έκτακτο Εurogroup της επόμενης εβδομάδας στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί ενδελεχώς ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις.
Την ίδια στιγμή, στενότερες γίνονται οι σχέσεις των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ με την Αθήνα καθώς εντείνονται οι επισκέψεις τους σε όλα τα υπουργεία που είναι συνδεμένα με το μεταρρυθμιστικό «πακέτο» Βαρουφάκη.
Καταλυτικό ρόλο για την ενδυνάμωση αυτών των επαφών έπαιξε η «μίνι» σύνοδος στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας οι θεσμοί, με «πρωτεργάτη» τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, άσκησαν έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι καθόλου συνεργάσιμες για την παροχή πρόσθετων δημοσιονομικών στοιχείων.
Ακολούθησε η δέσμευση του Eλληνα πρωθυπουργού για την άμεση διευθέτηση αυτού του ζητήματος, ενώ, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, «οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων».
Υπενθυμίζεται πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις 11 Μαρτίου προέβλεπε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα συνέλεγαν στοιχεία έως το τέλος αυτής της εβδομάδας προκειμένου να επιτραπεί στις 23 Μαρτίου στο «Brussels Group» να συνέλθει στη βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα.
Επειδή όμως οι συναντήσεις των ξένων τεχνικών κλιμακίων με τα αντίστοιχα ελληνικά διεξάγονταν μέσα σε ένα περιβάλλον «πολεμικής σύρραξης», με τους θεσμούς να βάζουν συνεχή προσκόμματα σε όλη την ατζέντα της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν διευκόλυνε το κομμάτι των διαβουλεύσεων, η αντιπροσωπεία των δανειστών θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα επί ελληνικού εδάφους.
Και αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συλλογή των απαραίτητων δημοσιονομικών στοιχείων, που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η επεξεργασία τους από τα κλιμάκια των Αθηνών θα επιτρέψει τη συνάντηση του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Νίκου Θεοχαράκη, με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) στις Βρυξέλλες την επομένη εβδομάδα.
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εξεταστούν σε επίπεδο «Brussels Group» αποτέλεσε το βασικό «πιάτο» της χθεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των δανειστών για ένα κοστολογημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουν οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου την κυβέρνηση για να προλάβει το έκτακτο Εurogroup της επόμενης εβδομάδας (πιθανότατα στις 27 Μαρτίου), στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί ενδελεχώς το ελληνικό ζήτημα. Ένα πρώτο στίγμα για την έκβασή του θα δοθεί μέσω της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Μαρτίου, που θα έχει κεντρικό θέμα τη ρευστότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων θα κλειδώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει ακόμη και μέτρα είναι όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, η αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα νέο φόρο στα ακίνητα, φορολογικές δίκες - εξπρές κ. ά.
Εφόσον κριθεί επαρκής ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για να επιστραφούν στη χώρα μας τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης