Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Γιατί η Ευρωζώνη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ

Standard & Poor’s: Γιατί η Ευρωζώνη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ
Tέσσερις οι λόγοι μεγέθυνσης της "ψαλίδας" μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ
Δυσοίωνη για το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίζεται η Standard & Poor’s, η οποία καθιστά απίθανή την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η Ευρωζώνη παρά την υποστήριξη της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) δύσκολα θα επιστρέψει σε εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογους με αυτούς που επιτυγχάνουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.
Οι λόγοι για την επικείμενη αποτυχία συνοψίζονται ως εξής:

- Δημογραφικοί παράγοντες

Ο πληθυσμός της Ευρωζώνης αυξάνεται με βραδύ ρυθμό, γεγονός που συμβάλλει στην γήρανση του εργατικού δυναμικού των ευρωπαϊκών χωρών.
Άλλωστε, η αναλογία ενεργού και μη ανθρώπινου δυναμικού συρρικνώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς επιβαρύνοντας το αναπτυξιακό outlook.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% από το 2015 έως το 2030.


image


- Επιβράδυνση παγκοσμιοποίησης
Ο ρυθμός παγκοσμιοποίησης έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, στερώντας σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η μείωση επομένως του παγκόσμιου εμπορίου στερεί σημαντικά πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, το οποίο θεωρείται το πλέον καταρτισμένο στη Δύση.


image


- Μείωση της παραγωγικότητας
Η επανάσταση της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχει επιφέρει αναρίθμητες αλλαγές στην παραγωγικότητα.
Όμως, δεν κατάφερε να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην οικονομία, η οποία αποκόμισε ελάχιστα κέρδη από την αλματώδη ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα


image


- Μείωση επενδύσεων
Ένας από τους κύριους παράγοντες της οικονομικής κρίσης ήταν η μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση.
Παρά το πλήθος των αρνητικών επιπτώσεων, η πιστωτική ανάπτυξη οδήγησε σε ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.
Από το 2009 και μετέπειτα, ως απόρροια της πιστωτικής συρρίκνωσης, οι επενδύσεις έχουν καταγράψει σημαντική επιβράδυνση.
Η λιτότητα και οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στην καταβαράθρωση των επενδύσεων.


image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης