Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Τεράστια οικονομική πρόκληση για την Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικών της

Financial Times: Τεράστια οικονομική πρόκληση για την Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικών της
Τα 13 από τα 56 μέλη της κυπριακής βουλής είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 35,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
Επικίνδυνες οικονομικές προκλήσεις βλέπει για την Κύπρο νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία επικαλείται μια λίστα που διέρρευσε με ονόματα πολιτικών, οι οποίοι χρωστούν εκατομμύρια δανείων στην Τρ. Κύπρου.
Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το νησί της Μεσογείου, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση.
Μια λίστα που ζήτησε η κεντρική τράπεζα του νησιού, διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, και παρουσιάζει 13 από τα 56 μέλη του κοινοβουλίου που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 35,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Η διαρροή, η οποία έχει προκαλέσει σάλο στο νησί, έρχεται σε μια στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακρατεί την τελευταία δόση από το πακέτο διάσωσης της χώρας, καθώς οι βουλευτές αρνήθηκαν να θεσπίσουν νόμους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
"Χωρίς την ισχύουσα νομοθεσία αισθανόμαστε σαν να κραδαίνουμε ένα σφυρί από ζαχαρωτά όταν αντιμετωπίζουμε οφειλέτες", δήλωσε ο John Hourican, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.
Η τράπεζα έχει 500 υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα της αναδιάρθρωσης και των ανακτήσεων αξίας 11,5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν τα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας.
Η διαμάχη έχει παγιδεύσει τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία έχει κατηγορηθεί από ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας για τη διαρροή της λίστας.
Οι υποστηρικτές του νόμου για την αντιμετώπιση τέτοιων δανείων λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για να επιστρέψει η οικονομία του νησιού στην ουσιαστική ανάπτυξη.
Χωρίς αυτό, οι τραπεζίτες προειδοποιούν, η ανάκαμψη θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα επισφαλή δάνεια, αφήνοντας τους Κυπρίους χωρίς πιστώσεις για επενδύσεις.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι τεράστιο.
Περισσότερο από το ήμισυ των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του νησιού είναι μη εξυπηρετούμενα.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Ελλάδα.
Ο Hourican αρνείται την κατηγορία ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία για να κυνηγήσουν τους ευάλωτες δανειολήπτες.
"Δεν είναι η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε μαζικές κατασχέσεις", είπε.
"Αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της τράπεζας ή της κοινωνίας".
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των τραπεζών στην Κύπρο, που έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 800.000, «έπρεπε να σπάσει».
Οι δεσμοί αυτοί έχουν οδηγήσει την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να πασχίζει να κάνει τη δουλειά της.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε τις διαδικασίες για να παύσει την κα Γιωρκάτζη εξαιτίας μιας υποτιθέμενης σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέονται με την κατάρρευση το 2013 της Laiki Bank.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει σύντομη αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στην κατάρρευση της Λαϊκής και στη συνεπακόλουθη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δηλώνει ότι υπήρχε μία συνειδητή προσπάθεια να δοκιμαστεί ένα κούρεμα επί καταθετών και κεφαλαιακοί έλεγχοι σε μία μη-συστημική χώρα.
«Το ΔΝΤ και η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως πρόθυμοι», λέει ο κ. Σαρρής, ο οποίος σχολιάζει ότι όλο αυτό αποδεικνύεται «ένα ακριβό πείραμα».
«Η σχέση των καταθετών και των δανειοληπτών με τις τράπεζες έχει κλονιστεί σημαντικά, με την κατάσταση να βλάπτει σοβαρά τις προοπτικές ανάκαμψης.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μία συνέπεια των κουρεμάτων είναι πως κάποιοι Κύπριοι είναι απρόθυμοι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ακόμα και αν δύνανται να το κάνουν.
«Υπάρχουν οφειλέτες που περιμένουν να δουν αν η νομοθεσία θα εφαρμοστεί πριν αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ή αν θα αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους», λέει ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης.
Τέλος, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Αντώνης Έλληνας εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο νόμος περί εκποιήσεων θα εφαρμοστεί έως τις αρχές Απριλίου, όπως είναι η εκτίμηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
«Γιατί να βιαστούν οι πολιτικοί να εισαγάγουν τη νομοθεσία όταν η Κύπρος δε χρειάζεται άμεσα χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ;
Η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα της επέτρεπε να αυτοχρηματοδοτείται τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες», παρατηρεί ο κ. Έλληνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης