Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Ιστορική αποτυχία το Grexit – Πρέπει να αποτραπεί – Ανυπολόγιστο το κόστος

Financial Times: Ιστορική αποτυχία το Grexit – Πρέπει να αποτραπεί – Ανυπολόγιστο το κόστος
Σε αχαρτογράφητα νερά η ευρωζώνη σε περίπτωση Grexit
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit, πρέπει να αποτραπεί καθώς θα αποτελέσει ιστορική αποτυχία και το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο, προειδοποιούν οι Financial Times στο σημερινό τους editorial.
Μια τέτοια απόφαση θα ήταν επιπόλαιη και θα οδηγούσε την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ υποστηρίζει ότι «αν η υποτίμηση ήταν τόσο ωφέλιμη η Ελλάδα δεν θα είχε μπει ποτέ στο ευρώ».
«Η απεχθής λέξη Grexit δεν έπρεπε να επινοηθεί.
Πολύ χειρότερη από μια συμβατική χρεοκοπία, μια απόφαση για την αποχώρηση από ένα νόμισμα συνδέεται συχνότερα με ισχυρές αναταράξεις και εναι κάτι που έχει συμβεί μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το μάρκο», τονίζουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.
Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, η ατίθαση συμπεριφορά του έχει κλιμακώσει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και δεν πρόκειται για μια απλή απειλή προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη την ελληνική κυβέρνηση.
«Πολλοί Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και οι περισσότεροι Γερμανοί, θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βάλει τέλος στο δράμα και να επιστρέψει στη δραχμή», σημειώνουν οι FT, εκτιμώντας πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα δημιουργούσε υπαρξιακή κρίση στην Ευρώπη.
Πλέον η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι το 2012 καθώς όσοι κατείχαν ελληνικό χρέος το έχουν ξεφορτωθεί, ενώ υπάρχουν ισχυρά τείχη προστασίας που θα αποτρέψουν τη μετάσταση από μια χώρα στις άλλες.
Επίσης ηΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις, σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Με φόντο τα παραπάνω, υπάρχουν φωνές εκτός Ελλάδας που τώρα βλέπουν την αποχώρηση από το ευρώ ως την καλύτερη λύση για το μέλλον των Ελλήνων.
« Με μια νέα δραχμή η Αθήνα θα μπορούσε και πάλι να επανακαθορίσει το δικό της νομισματικό μέλλον.
Aκόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο μαχητικός νέος υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γράψει σε ένα μπλογκ όπου εξηγεί πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.
Ωστόσο οι FT προειδοποιούν ότι αυτή η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το Grexit είναι λάθος.
Και εξηγεί ότι η δραχμή θα καταστήσει τις εισαγωγές πιο ακριβές, ενώ η αντικατάσταση των υποχρεώσεων σε ευρώ με υποχρεώσεις σε δραχμές συνιστά μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η έξοδος από ένα ενιαίο νόμισμα όπως το ευρώ, οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι αγορές.
«Το σχέδιο της Ενωμένης Ευρώπης θα υπέφερε από το πιο μεγάλο πισωγύρισμα από τη δεκαετία του 1950.
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η Ελλάδα ή πόσο ενοχλητικοί είναι οι ηγέτες της, είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης