Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Μerkel - Προβληματίζει το timing - Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Μerkel - Προβληματίζει το timing - Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς
Πίσω από την πρόσκληση ενδέχεται να κρύβεται η πρόθεση του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του να καταρτίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Μerkel την ερχόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πραγματικές προθέσεις και το «τάιμινγκ» της πρόσκλησης.
«Η πρωτοβουλία ανήκει στη Γερμανίδα Καγκελάριο» ανέφεραν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνοντας ότι πίσω από την πρόσκληση ενδέχεται να κρύβεται η πρόθεση του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπως άλλωστε σχεδίαζε ο πρωθυπουργός αλλά να επιχειρηθεί η εύρεση μίας λύσης πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο «άτυπος πόλεμος δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου και η δημιουργία αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος μόνο τυχαίος δεν είναι», με τους επιτελείς του Μαξίμου να βλέπουν σχέδιο αποδόμησης της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τους εταίρους και δανειστές, με στόχο η χώρα να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέτρα λιτότητας, δηλαδή να επανέλθει το μνημόνιο.
Παρά τις όποιες προθέσεις και σκοπιμότητες της γερμανικής πλευράς, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η όποια συμφωνία πρέπει να «πατά» στα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου και επιπλέον να φέρει τη σφραγίδα συνολικά των εταίρων μέσα από μία σύνοδο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να αναγνώριζε έμμεσα την «ηγεμονία» του Βερολίνου σε βάρος της αρχής της συλλογικότητας και της ισοτιμίας που διέπει τις χώρες μέλη της Ένωσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι με κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης το ζήτημα της ενεργειακής ένωσης και της Ουκρανίας, η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί την επέκταση της συζήτησης στο ελληνικό θέμα, με σοβαρό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «εντάσεις και στρατόπεδα» που μπορεί να μεταφερθούν και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζητά μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επωφελή για όλους πολιτική λύση, η οποία θα δίνει το χρονικό περιθώριο στην Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ατζέντα της συνάντησης
Επιγραμματικά η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τη Μerkel ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει:
- Την από κοινού προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Αθήνας - Βερολίνου που καλλιεργείται από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις κυρίως γερμανών αξιωματούχων. Στόχος του πρωθυπουργού η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης σε επίπεδο κορυφής αλλά και διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Καγκελαρίας ώστε να επιλύονται τυχόν «εμπλοκές» σε επίπεδο ηγετών αν και όποτε χρειαστεί.
- Την προσπάθεια ώστε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος να παρέμβει θετικά στον υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble που κρατά όλο και πιο αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις και στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
- Την τήρηση και έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την παράλληλη δέσμευση από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι ως «μονομερής ενέργεια» δεν εκλαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με την ανάσχεση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μέτρα που δεν εκτροχιάζουν την δημοσιονομική πορεία της χώρας.
- Την παροχή ρευστότητας και διευκολύνσεων από την ΕΚΤ, της οποίας οι αποφάσεις δεν πρέπει να υποκρύπτουν διάθεση άσκησης πίεσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
- Το πρόγραμμα των ριζικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στα ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής καθώς και στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Η ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
- Τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ξένων επενδύσεων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα είναι σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
- Ενεργειακή πολιτική
- Πολιτική μετανάστευσης
- Τέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει έστω και ακροθιγώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητώντας να υπάρξει μια από κοινού πολιτική λύση μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση των δυο πλευρών.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας ψηφίσει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις αλλά και τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 16 Μαρτίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης