Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε τροχιά ρήξης η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους… με αβέβαιο σχέδιο

Σε τροχιά ρήξης η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους… με αβέβαιο σχέδιο
Δυναμιτίζεται το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι σε οριακό σημείο.
Το αποδεικνύουν άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις των Τσίπρα, Βαρουφάκη, Παπαδημούλη, Σκουρλέτη αλλά και του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.
Την ώρα που ο Gabriel ζητούσε σεβασμό και ευπρέπεια από την ελληνική κυβέρνηση, ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριζε ότι οι δανειστές τορπιλίζουν τη συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου διότι κύρια επιθυμία τους είναι να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Θέλουν να μας πνίξουν για να μην απλωθεί το παράδειγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι οι δανειστές ζητούν «να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά».
Θέση με την οποία τάχθηκε εμμέσως και ο πρωθυπουργός (αλλά και ο υπουργός Εργασίας), ο οποίος στην χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Έθνος, τόνισε πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θα ήθελαν τη ρήξη Ελλάδας – ΕΕ.
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας έκανε και εκείνος λόγο για υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική, τότε θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο «ανώτατο δυνατό επίπεδο», δηλαδή σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία και ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο.
Η ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της (όπως αυτή του Martin Schulz, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ) κάθε άλλο παρά στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού φαίνεται πως κινείται.
Παρά το γεγονός ότι από όλες τις πλευρές διαμηνύεται πως κύριο μέλημα είναι η αποτροπή της ρήξης.
Αλλά για να αποτραπεί η ρήξη και να επιβεβαιωθεί η ρήση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη ότι «η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας» και ότι «είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός», είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει και η ακολουθούμενη στρατηγική της δημιουργίας «εχθρών».
Διότι η «δημιουργία εχθρών» - όσο βάσιμο και αν μπορεί να είναι το επιχείρημα - σε συνδυασμό με την τόνωση των εθνικών αντανακλαστικών του λαού, συνήθως υποκρύπτουν ένα σχετικό «αλληθωρισμό».
Ο οποίος συμπυκνώνεται στο ότι δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό και πειστικό σχέδιο που θα οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από την κρίση που βιώνει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης