Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

P. Krugman: Η εντυπωσιακή πτώση του ευρώ ευνοεί σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία

P. Krugman: Η εντυπωσιακή πτώση του ευρώ ευνοεί σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Το αδύναμο ευρώ κάνει τις εμπορικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές
Για την εντυπωσιακή πτώση του ευρώ που όμως ευνοεί σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνει λόγο ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομίας Paul Krugman σε άρθρο του στους New York Times.
Όπως υποστηρίζει, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά τελευταία και το αδύναμο ευρώ – που κάνει τις εμπορικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές- είναι η κύρια εξήγηση.
Κι ενώ η Ευρώπη χαίρεται με τα καλά νέα η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ φαίνονται έντονα προβληματισμένες από την πτωτική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Είναι λίγο πολύ κανόνας ότι σε μια παγκόσμια οικονομία με μεγάλη κινητικότητα κεφαλαίων και κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάποιο σοκ στη ζήτηση μιας χώρας μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες ή περιοχές.
Εάν έχεις υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες, το νόμισμα της χώρας σου θα ανατιμηθεί, δίνοντας ώθηση σε άλλες οικονομίες.
Εάν όμως οι προσδοκίες σου είναι χαμηλές θα αποζημιωθείς μερικώς μέσω ενός αδύναμου νομίσματος που θα συμβάλει στις εξαγωγές.
Ωστόσο, ο διακεκριμένος οικονομολόγος P. Krugman καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας ότι, «αυτό που ουσιαστικά αποδεικνύει η οικονομική λογική είναι ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής αδυναμίας θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης