Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Υπεραμύνθηκε εκ νέου των μεταρρυθμίσεων - Η πτώση του ευρώ δεν πρέπει να τις «φρενάρει»

Schaeuble: Υπεραμύνθηκε εκ νέου των μεταρρυθμίσεων - Η πτώση του ευρώ δεν πρέπει να τις «φρενάρει»
Oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, tτόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών
Υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των μεταρρυθμίσεων ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος τόνισε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας από την υποτίμηση του ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολουθούνται στην Ευρωζώνη.
Ο γερμανός υπουργός, ένθερμος υποστηρικτής της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα, σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».
Ο Schaeuble ζήτησε εκ νέου από τους εταίρους του της ζώνης του ευρώ να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και υπενθύμισε ότι και η ίδια η ΕΚΤ «δεν σταματά να απαιτεί από τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διατηρήσουν στέρεα τα οικονομικά τους».
Το πρόβλημα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι ότι υποτιμάται έναντι του δολαρίου, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας πολλών χωρών της Ευρωζώνης, αν και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική για κάθε οικονομία.
Σημειώνεται ότι η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδας, ειδικά από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το σχέδιό της για την αγορά ομολόγων, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καταπολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό.
Η πτώση, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει το ευρώ στην πλήρη ισοτιμία του με το δολάριο, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων εξαγωγέων και θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία, ως μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες του κόσμου, θα ήταν μια από τις περισσότερο ωφελημένες από την υποτίμηση του ευρώ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης