Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Οπισθοχωρεί ο Erdogan στη μάχη με την κεντρική τράπεζα, με φόντο τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας

FT: Οπισθοχωρεί ο Erdogan στη μάχη με την κεντρική τράπεζα, με φόντο τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας
Επιθετικότερη μείωση επιτοκίων ζητούσε από την κεντρική τράπεζα ο τούρκος πρόεδρος
Κινήσεις οπισθοχώρησης κάνει ο τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, στη… μάχη του εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ύστερα από εβδομάδες πτώσης άνω του 10% για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, καθώς οι εθνικές αρχές ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να απαντήσουν στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, ο Erdogan είχε μια κατά τα φαινόμενα συμφιλιωτική συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Erdem Basci, τον οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε αποκαλέσει προδότη διότι δεν προχώρησε σε πιο επιθετική περικοπή των τουρκικών επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας παρέδωσε στον Erdogan μια παρουσίαση 130 σελίδων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους.
Από άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση εκ μέρους της προεδρίας της χώρας, σημειώνεται ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στα επιτόκια και την παραγωγή, ωστόσο ανέφερε ότι «το παρόν περιβάλλον εμπιστοσύνης και σταθερότητας θα έπρεπε να διατηρηθεί επιμελώς».
Η συνάντηση σηματοδότησε μια αλλαγή στη διαμάχη μεταξύ του τούρκου προέδρου και της κεντρικής τράπεζας, με φόντο τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας σε χαμηλό όλων των εποχών και με τον Erdogan να εξαπολύει σειρά σκληρών επιθέσεων στην κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ανέκαμψε την Πέμπτη στα 2,59 λίρες έναντι των 2,65 λιρών που είχε διαμορφωθεί την περασμένη Παρασκευή.
Ένα ακόμη τεστ θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για τα επιτόκια, μία μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, στην οποία θα στραφούν τα βλέμματα σχετικά με μια επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2015.
Σημειώνεται ότι οι αυξημένες προσδοκίες για μια πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.
Πριν τη μείωση την προηγούμενη εβδομάδα των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα, ο πρόεδρος Erdogan είχε κάνει μια έντονη εκστρατεία για την αναγκαιότητα χαμηλότερων επιτοκίων, συγκρουόμενος σχετικά με την αναγκαιότητα της κίνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε επίπεδα που η χώρα είναι συνηθισμένη.
Η διαμάχη Erdogan – κεντρικής τράπεζας έχει επίσης υπογραμμίσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Erdogan και του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu, ο οποίος μάλιστα είχε ξεχωριστή συνάντηση την Τρίτη με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση, τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, κάτι που επέκρινε ο Erdogan, όπως και η επιτυχία της στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009 και των συνεπακόλουθων σοκ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης