Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχασμένη η ΝΔ για την επόμενη ημέρα - Παραμένουν γκρίνια και εσωστρέφεια για τις επιλογές Σαμαρά

Διχασμένη η ΝΔ για την επόμενη ημέρα - Παραμένουν γκρίνια και εσωστρέφεια για τις επιλογές Σαμαρά
Αναγκαία η ανανέωση για την αποκατάσταση της επαφής με την κοινωνία
Τα όσα διαδραματίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στη ΝΔ (με τη συνεδρίαση της Κ.Ο. αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής) επιβεβαιώνουν το διχασμό για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται ούτε θέμα ηγεσίας ούτε ζήτημα έκτακτου συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή, και ενώ διατηρείται ακέραιη η «γκρίνια» και η αντίθεση κορυφαίων στελεχών απέναντι σε αυτές τις επιλογές, ο κ.Σαμαράς ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.
Κινήσεις που περιλαμβάνουν από «ανοίγματα» στους αμφισβητίες, κυρίως μέσα από την ανανέωση των γραμματειών του κόμματος μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της εθνικής συνδιάσκεψης.
Αλλά οι ενέργειες αυτές δεν φαίνονται ικανές να κάμψουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Κυρίως διότι οι αμφισβητίες θέτουν ξεκάθαρα πως η ΝΔ έχει χάσει το ιδεολογικό της στίγμα και ότι δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση.
Το κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας, όταν είπε ότι «πρέπει να ξαναδούμε το ιδεολογικό μας μήνυμα, δεν πρέπει να γίνουμε ακροδεξιό γκρουπούσκουλο του 4% -5%».
Το έθεσε ξεκάθαρα η κα.Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ δεν ξαναβρεί το βηματισμό και τη δυναμική της, εάν δεν αλλάξει, θα πεθάνει, θα γίνει ΠΑΣΟΚ.
Ανεξάρτητα από την όποια κριτική ασκείται στην ηγεσία, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ισορροπίες και τις προσωπικές στρατηγικές, το συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ υπέστη μια μεγάλη εκλογική ήττα.
Ήττα, η οποία θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο ότι η ΝΔ λόγω της πολιτικής που εφάρμοσε, έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία, ακόμα και με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
Η σχέση αυτή δεν πρόκειται να αποκατασταθεί, εάν δεν υπάρξει μια ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, λόγο, ιδέες στη ΝΔ.
Εάν δεν υπάρξει ένα ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας πολιτικό αφήγημα.
Το οποίο ενδεχομένως να πρέπει να εκφραστεί και από νέα «πρόσωπα», διότι τα ήδη υπάρχοντα έχουν χάσει – ίσως και ανεπιστρεπτί – την πειθώ και την επαφή τους απέναντι στην κοινωνία.
Από την προσαρμογή σε αυτά τα δεδομένα, θα κριθεί εν πολλοίς και η επόμενη ημέρα της ΝΔ.
Η σημερινή ηγεσία «ποντάρει» αφενός στην αβεβαιότητα και στη ρευστότητα που επικρατεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό μια και τα δύσκολα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μπροστά και αφετέρου στην παραδοσιακή «κοντή μνήμη» των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Παράμετροι όμως που θα εξαφανιστούν, εάν το «ποντάρισμα» στην «αριστερή παρένθεση» καταρρεύσει.
Διότι τότε θα επιστρέψουν με ιδιαίτερη δριμύτητα τα ερωτήματα για την πολιτική επιβίωση της ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης