Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει το κραχ

Financial Times: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει το κραχ
"Οι πληρωμές του κράτους προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες ενδέχεται να καθυστερήσουν"
Στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας της Ελλάδας εστιάζουν οι Financial Times, τονίζοντας πως η Αθήνα αναζητά ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει τα ταμειακά αποθέματα διάφορων κοινωνικών φορέων, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων και των μισθών του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η Ελλάδα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι πληρωμές του κράτους προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες ενδέχεται να καθυστερήσουν, υπό τον φόβο ενός ταμειακού κραχ.
Βέβαια, έτερος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στους Financial Times, επισημαίνει πως η Αθήνα αναζητά ακόμη 1,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς εργαζόμενους και συνταξιούχους.
«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν πως μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα» παραδέχεται η επικεφαλής της E.F. Consulting, Μιράντα Ξαφά. 
Η Ελλάδα, επισημαίνουν οι Financial Times, θα «ανασάνει» μόνο στα τέλη Απριλίου, όταν και θα έχει καταβάλλει και τα τελευταία 600 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να απελευθερωθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης με τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την Ελλάδα.
Πρόκειται για μία συνήθη πρακτική» αναφέρει αξιωματούχος της τρόικας.
Πάντως, η τρόικα προειδοποιεί για τους κινδύνους αυτής της απόφασης.
Ενδεικτικά, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου κάνει λόγο για ριψοκίνδυνο μέτρο.


Greece's debt payments in 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης