Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Δεν εντυπωσιάστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας οι εταίροι – Σε νέα σύγκρουση οδεύει η Αθήνα

El Pais: Δεν εντυπωσιάστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας οι εταίροι – Σε νέα σύγκρουση οδεύει η Αθήνα
Το πλεόνασμα της Ελλάδας έχει γίνει καπνός και σε διάστημα δύο μηνών η χώρα θα έχει μείνει χωρίς χρήματα για τα τρέχοντα έξοδά της, σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος
Σε μια νέα σύγκρουση οδεύει η Ελλάδα, αν δεν αποσαφηνιστεί ο ορίζοντας, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, περιγράφοντάς την μάλιστα σαν μια σύγκρουση τρένων.
Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν ήδη από τις δηλώσεις που έγιναν: από την πλευρά της, η Αθήνα προειδοποιεί με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρώ ή κάτι ανάλογο και από την άλλη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να χάνει χρόνο και να αρχίσει να διαπραγματεύεται σοβαρά με τους ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η χώρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργού χώρας της ζώνης του ευρώ, που επικαλείται η El Pais, αλλά δεν κατονομάζει, το πλεόνασμα της Ελλάδας έχει γίνει καπνός και σε διάστημα δύο μηνών η χώρα θα έχει μείνει χωρίς χρήματα για τα τρέχοντα έξοδά της.
«Η κατάσταση γίνεται κάθε φορά και χειρότερη», σημειώνει και προσθέτει ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική και δεν θα συνέφερε ούτε τους Έλληνες ούτε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», όμως «πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Η Ελλάδα, συμπληρώνει, εξαρτάται από την καλή θέληση της ΕΚΤ ή τη χρηματοδοτική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της…
Στο άρθρο τονίζεται ότι χθες, στο Eurogroup, επιτεύχθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων.
Η Ευρώπη ήθελε η τρόικα, ή όπως αλλιώς αποκαλείται αυτή η τριάδα που συνθέτουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η εργασία σχετικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και για να γίνει γνωστό τι χρήματα έχει στο… ταμείο η Ελλάδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει να δει την τρόικα ούτε ζωγραφιστεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, και επιπλέον απειλεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ, αν το Eurogroup δεν μειώσει τον βαθμό σκληρότητας που επιδεικνύει.
Όλα αυτά σταμάτησαν όμως στο Eurogroup, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να μην κατορθώνει να απελευθερώσει μια επείγουσα πληρωμή ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε.
Όπως διαμηνύθηκε, δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέχρι τα τέλη Απριλίου, ημερομηνία της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης.
Έτσι, η Ελλάδα προσβλέπει πλέον στην ΕΚΤ, η οποία διεύρυνε το ποσό της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, ξύνοντας ακόμη περισσότερο την πληγή, σημείωσ ότι η κατάσταση ρευστότητας της Αθήνας δεν είναι καλή, με τον τραπεζικό τομέα να υποφέρει, την κυβέρνηση να έχει σοβαρά προβλήματα να χρηματοδοτηθεί και την οικονομία να χάνει φορολογικά έσοδα και με πλήρη επιστροφή στην ύφεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον γάλλο επίτροπο, υπεύθυνο για τις οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, είναι σημαντικό η Ελλάδα να αρχίσει να εργάζεται πάνω στις μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν, κάτι που όπως ανέφερε, δεν θα είναι εύκολο.
Την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, θα ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της επέκτασης του προγράμματος διάσωσης, μια διαδικασία που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδας, για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.
Βεβαίως, κάτι που θα μπορούσε να πιστωθεί ως νίκη για την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, είναι ότι κατάφερε μέρος των πολιτικών συζητήσεων να λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης