Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην «κατάψυξη» η αγορά - Οι πωλήσεις πέφτουν... όλοι χάνουν λεφτά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας

Στην «κατάψυξη» η αγορά - Οι πωλήσεις πέφτουν... όλοι χάνουν λεφτά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας
Το κράτος εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ και οι εταιρείες με χαμηλότερο  τζίρο
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.
Τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης της κατανάλωσης έρχονται από τα σουπερ μάρκετ, τα οποία να σημειωθεί έχουν αναδειχθεί στον πιο αξιόπιστο «φοροεισπράκτορα» του κράτους καθώς αποδίδουν και το τελευταίο σέντς του ευρώ καθώς όλες οι συναλλαγές περνούν από τις ταμειακές μηχανές.
Στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων μιλούν για πτώση των πωλήσεων από 2% έως 4 % από τη μία εβδομάδα στην άλλη.
Τα επιτελεία των εταιρειών προσπαθούν με τις προσφορές προϊόντων να ανακόψουν την καθοδική τους πορεία στοχεύοντας στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.
Τα αίτια της χαμηλής προσέλευσης των καταναλωτών αποδίδονται κυρίως στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Αρνητικό κλίμα διαμορφώνουν , οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών που μιλούν για χρεοκοπία ή ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο.
Επιχειρηματίες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς λένε στο bankingnews.gr ότι η κυβέρνηση …πριονίζει μόνη της το κλαδί που κάθεται.
Η ειδησεογραφική επικαιρότητα έχει στην ημερήσια ατζέντα της, το ύψος των διαθεσίμων του κράτους, όπως δηλώσεις υπουργών ότι λεφτά υπάρχουν για την καταβολή των μισθών και συντάξεων.
Σε ένα περιβάλλον με τα χαρακτηριστικά αυτά , μόνο ανησυχία προκαλεί και το αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Άλλωστε η πλειονότητα των καταναλωτών αναβάλει για την επόμενη ημέρα τις αγορές ή τις πληρωμές.
Στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε οδοντογλυφίδες.
Τα στελέχη που «λατρεύουν» τους αριθμούς κάνουν τους πιο απλούς υπολογισμούς και αποδεικνύουν πόσα λεφτά χάνει το κράτος από τις δηλώσεις των στελεχών του.
Οι ισχυρές αλυσίδες σουπερ μάρκετ και επιχειρήσεις που ανήκουν στο λιανεμπόριο τροφίμων εμφάνισαν τζίρο 7,3 δισ ευρώ το 2013 και 7,1 δισ το 2014. Στα δημόσια Ταμεία εισέρευσε το ποσό του 1,2 δισ το 2013 και αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα το 2014.
Όμως το 2015 έφερε αρκετή αβεβαιότητα εξαιτίας της διαφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς της Ε.Ε. Είναι προφανές ότι οι πολίτες- καταναλωτές σε κλίμα ανησυχίας περιορίζουν τα έξοδα τους.
Με τους ίδιους υπολογισμούς ο τζίρος παρουσιάζει πτώση 1% στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων ανά μήνα. Η πτώση των πωλήσεων μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα του 10% σε ετήσια βάση.
Το σενάριο θεωρείται καταστροφικό τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος αφού έτσι χάνουν όλοι « ζεστό» χρήμα.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα καταγραφεί πτώση 10% του τζίρου στα τέλη του 2015. Η συνολική αξία των πωλήσεων θα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
Τα δημόσια έσοδα από 103 εκατ. ευρώ που έτρεχαν σε μηναία βάση πέρυσι φέτος θα εισπράττει 10 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Σε ετήσια βάση οι απώλειες φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ όταν τα μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων κοστολογείται στα 220 εκατ. ευρώ.
Τα κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία λόγω της έλλειψης ρευστότητας φτιάχνει κλίμα ασφυξίας στις επιχειρήσεις, οι οποίες όσες δεν είναι ικανές να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες από τις πωλήσεις και καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, είναι βέβαιο ότι τους επόμενους έξι μήνες θα «σκάει» η μία επιχείρηση μετά την άλλη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης