Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο - Υψηλότερες κατά 33% οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

ΙΟΒΕ: Αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο - Υψηλότερες κατά 33% οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ
Η απαλλαγή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είναι εφικτό να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 754 εκατ. ευρώ 
(upd)Τον κίνδυνο να κλείσουν βιομηχανικές μονάδες εξαιτίας της επιβολής και της διατήρησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, είναι υπαρκτός, ανέφερε ο κ. Γιώργος Μανιάτης συντάκτης της μελέτης του ΙΟΒΕ, που κατά την παρουσίασή της ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στη βιομηχανία ,στους οικιακούς καταναλωτές ο ειδικός φόρος κατανάλωσης .
Επίσης αποτίμησε τα οφέλη που θα έχει η ελληνική οικονομία από το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ η της κατάργησής του.

Τα θετικά της κατάργησης του ΕΦΚ
Η απαλλαγή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είναι εφικτό να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 754 εκατ. ευρώ και να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 12.5000 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον η εγχώρια βιομηχανία θα αποκτήσει δυναμική εξωστρέφειας αφού θα καταστεί πιο ανταγωνιστική σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό καθώς τα βιομηχανικά προϊόντα θα προσφέρονται σε καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες
Ο ΙΟΒΕ εκτιμά επίσης ότι η τιμολόγηση των παραγόμενων προϊόντων της βιομηχανίας θα διαμορφωθεί έως 2,2% χαμηλότερα .

Τι μαζεύει το κράτος
Η εφαρμογή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο προσδίδουν έσοδα τα οποία έφθασαν τα 261,6 εκατ. ευρώ το 2012, υποχώρησαν στα 226,7 εκατ. ευρώ το 2013. Το 2014 ο αρχικός στόχος ήταν στα 220 εκατ. ευρώ , οποίος όμως είναι αδύνατο να επιτευχθεί λόγω της μειωμένης ζήτησης . Ο ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι τα κρατικά έσοδα θα σημειώσουν νέα υποχώρηση στα 186 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία.
Η εφαρμογή του ΕΦΚ πληγώνει τη Βιομηχανία.
Οι βιομηχανικές μονάδες εντάσεως εργασίας εξαιτίας της επιβολής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είχαν αρνητική επίπτωση στα βασικά τους οικονομικά μεγέθη.
Το ύψος των ζημιών ανήλθαν σε 563,6 εκατ ευρώ το 2012 για να περιοριστούν στα 373 εκατ. ευρώ το 2013.
Το μέσο σταθμισμένο περιθώριο καθαρού κέρδους στη βιομηχανία εντάσεως εργασίας είχε αρνητικό πρόσημο στο 11,3% το 2012 και στο 8,6% το 2013.
Σε καθοδική τροχιά ήταν και ο κύκλος εργασιών που διολίσθησε στα 4,3 δισ ευρώ , το 2013 από 5 δισ το 2012 και 5,7 δισ ευρώ το 2011.
Η Ελλάδα ακόμη μία φορά βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ των 28. Ο φόρος που έχει επιβληθεί την κατατάσσουν στην τρίτη θέση εμφανίζοντας συντελεστές στο 45,2 ευρώ ανά ΜWH όταν ο μέσος είναι στα 34 ευρώ ανά Mwh για τα 28 κράτη της ΕΕ.
Η τιμή του φυσικού αερίου για βιομηχανικούς καταναλωτές διαμορφώνεται στα 39,6 ευρώ ανά MWh στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 31,9 ευρώ ανά MWh .
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κατά 33% υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ , και κατά 42% έναντι της τιμολόγησης του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 72% πιο ακριβό σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν στην Τουρκία.
Το πλαίσιο για την εγχώρια βιομηχανία είναι μη ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των χωρών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας που είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερο κόστος
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο εφαρμόστηκε στην χώρα μας από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 .
Ο συντελεστής καθορίστηκε σε 1,5 ευρώ ανά GJ ( 5,4 ευρώ ανά Mwh για όλες τις χρήσεις . Ο ΙΟΒΕ αναφέρει στη μελέτη ότι το επίπεδο συντελεστή είναι δεκαπλάσιο από το ελάχιστο που ορίζει η Οδηγία της Ε.Ε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης