Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Δεν εγκαταλείπω τη μάχη - Όχι σε συνέδριο - Ζήτημα ηγεσίας θέτει ευθέως η Μπακογιάννη

Σαμαράς: Δεν εγκαταλείπω τη μάχη - Όχι σε συνέδριο - Ζήτημα ηγεσίας θέτει ευθέως η Μπακογιάννη
O Σαμαράς κάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες να ζητήσουν την εκκίνηση των διαδικασιών στο κόμμα
(upd3) «Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανεβάζοντας τους τόνους στην - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Κατά τις πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια περί διαδοχής στη ΝΔ, ενώ κάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες εάν έχουν αντίθετη άποψη να ζητήσουν την εκκίνηση των διαδικασιών στο κόμμα.
Ο κύριος Σαμαράς απορρίπτει και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ' αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λαμβάνοντας τον λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε ευθέως να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, δείχνοντας τον δρόμο της παραίτησης στον Α. Σαμαρά...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ παραιτούντο όταν έχαναν τις εκλογές, δείχνοντας τον δρόμο στον Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας.
Ενδεικτικά, ο Βασίλης Κικίλιας παρείχε - υπό προϋποθέσεις - τη στήριξη του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά.
«Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα. Δεν πιστεύω σε ομαδοποιήσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ.
«Επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες: Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς», τόνισε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε:
«Πιστεύω ότι δεν προστατεύσαμε τον λαό, όσο έπρεπε από την παραπλάνηση. Η δική μας ευθύνη είναι ότι δεν αλλάξαμε νοοτροπία» είπε και πρόσθεσε «Ίσως ήταν ασήκωτο το βάρος της κατάστασης που αναλάβαμε και ασκήσαμε πολιτική αριθμών. Ωστόσο οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους είναι ασήκωτη» .
«Πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που κερδίζει τον πόλεμο αφού η κρίσιμη μάζα της εκλέγει κυβερνήσεις;», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συγκληθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο κάλεσε από την πλευρά του, τον Αντ. Σαμαρά ο Νίκος Δένδιας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων θυρών συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Ν. Δένδιας, υποστήριξε πως «το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσε δεινή ήττα. Ακόμα κι αν πάρουμε σαν παραταξιακή αφετηρία το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009, το οποίο σημειωτέον έγινε με πλατφόρμα περικοπών έναντι της υπόσχεσης "λεφτά υπάρχουν", υπολειπόμεθα πολύ».
«Η ήττα μας δεν ήταν προδιαγεγραμμένη ούτε αναπόφευκτη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο εκλογικός μας αντίπαλος δεν ήταν ένα συμβατικό κόμμα, αλλά ένας συνασπισμός από συνιστώσες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ορισμένες εκ των οποίων τουλάχιστον, μέχρι πρόσφατα, σημαντικό τμήμα της κοινωνίας θεωρούσε "ακραίες"» συμπλήρωσε.
«Ηττήθηκαν τακτικές, όχι η ιδεολογία μας. Από την σκληρή αντιμνημονιακή στάση το 2010-12 περάσαμε στην στροφή στον ρεαλισμό από το 2012 μέχρι το 2014, και πράξαμε άριστα. Όμως, δυστυχώς, το αποτέλεσμα των εκλογών και προφανώς κακές συμβουλές οδήγησαν την πολιτική μας στον δρόμο του λαϊκισμού μετά τις ευρωεκλογές» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, εξήγησε πως σε αυτή την διαρκώς αναπροσαρμοζόμενη τακτική, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, προστέθηκαν οι λανθασμένες πολιτικές σε επιμέρους θέματα, ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο, όπως στην φορολογική πολιτική.
Σωρεία λαθών έγιναν και σε κινήσεις τακτικής, όπως η απόφαση δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας. Μία απόφαση που ως γνωστόν συνέβαλλε στην έκταση της ήττας, καθώς επέτρεψε στους ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή, βοήθησε τη Χ.Α. να πάρει μια μονάδα και να καταστεί τρίτο κόμμα, αλλά και να αυξηθεί επίσης το ποσοστό που πήρε το Ποτάμι.
Η παράταξη σήμερα διέρχεται μέγιστο υπαρξιακό κίνδυνο. Από τα δεξιά της διεμβολίζεται εξωσυστηματικά από την Χρυσή Αυγή και ενδοσυστημικά από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι σήμερα κυβερνώσα δύναμη. Από το Κέντρο πιέζεται από το Ποτάμι αλλά και το δήθεν μετριοπαθές προφίλ που υιοθετεί ο κ. Τσίπρας.
«Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα λάθη της Κυβέρνησης. Ο πολιτικός της λόγος έχει τεθεί στο περιθώριο. Έχει υποστεί και ιδεολογική και εκλογική συρρίκνωση, με το σημερινό της εύρος να μην ανταποκρίνεται με κανένα τρόπο στην απήχηση των ιδεών της στην κοινωνία.
Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όραμα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή» τόνισε εν συνεχεία.
«Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει με την επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και με την εν δυνάμει εκλογική του βάση.
Και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία.
Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα.
Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος» κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον Αντ. Σαμαρά.
Tέλος, νέα επίθεση κατά της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ειδικότερα ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι «η λεγόμενη συνδιάσκεψη είναι μία μπούρδα και μισή», σημειώνοντας ότι μετά από κάθε ήττα η ΝΔ έκανε συνέδριο. Έτσι πρέπει να γίνει και τώρα!».
Ο Ευάγγελος Αντώναρος σε προηγούμενη ανάρτησή του έκανε λόγο για «θράσος όσων οδήγησαν την κεντροδεξιά στο ιστορικό της χαμηλό και τώρα ζητάνε τα ρέστα».
Τέλος στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αντώνη Σαμαρά ανέφερε ότι «πρώτη φορά γίνεται ομιλία Προέδρου στη ΚΟ της ΝΔ χωρίς κάμερες. Γιατι? Για να μην υπάρχει οπτικό ντοκουμέντο παραδοχής ήττας...».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης