Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου) στο CNBC: Σπουδαίο το QE της ΕΚΤ, όμως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου) στο CNBC: Σπουδαίο το QE της ΕΚΤ, όμως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις
Το πρόγραμμα θα έπρεπε να ειδωθεί σε συνδυασμό με «το δύσκολο, αλλά απαραίτητο έργο» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κάποιες από τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σημείωσε
Αν και η προοπτική του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 1 τρισ. ευρώ, έχει χαροποιήσει τις αγορές, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, τονίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι, ενώ είναι μεγάλος υποστηρικτικής του επερχόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα.
Σήμερα, μετά την τακτική συνεδρίαση της τράπεζας, ο διοικητής της Mario Draghi αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, τις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος.
«Είμαι ισχυρός υποστηρικτής αυτής της νέας πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία εκτιμώ ότι θα βοηθήσει το σύνολο της ζώνης του ευρώ και βεβαίως την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «τα οφέλη της θα είναι πολυδιάστατα».
«Θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα διευκολύνει χώρες όπως η Κύπρος να εισέλθουν εκ νέου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, άρα διευκολύνει και τον διττό στόχο μας, της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, αλλά και της επιστροφής μας στις χρηματαγορές», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να ειδωθεί σε συνδυασμό με «το δύσκολο, αλλά απαραίτητο έργο» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κάποιες από τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Υπάρχει ένα δίλημμα σχετικά με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και το αν αυτή αποτελεί ένα αντικίνητρο όσον αφορά τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης», επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι η απάντησή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε να εκτελούμε συνετή δημοσιονομική πολιτική και την ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως η ΕΚΤ θα έπρεπε να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας στην προσπάθεια αυτή.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ωθήσει τον πληθωρισμό προς τη σωστή κατεύθυνσης και ότι πολύ σωστά η ΕΚΤ χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης