Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 5 διαγράμματα

Financial Times: Η σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 5 διαγράμματα
Η ανάλυση των Financial Times παρουσιάζει πέντε διαγράμματα που απεικονίζουν την απότομη επιδείνωση της οικονομίας
Τη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας προσπαθεί να σκιαγραφήσει νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία εκτιμά ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πιστεύει ότι η Ελλάδα "έχει γυρίσει σελίδα", αλλά η οικονομία έχει δείξει λίγα σημάδια βελτίωσης.
Η ανάλυση των Financial Times παρουσιάζει πέντε διαγράμματα που απεικονίζουν την απότομη επιδείνωση της οικονομίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

1) Η οικονομία επανέρχεται σε τροχιά συρρίκνωσης...

Η κρίση άφησε βαθιά σημάδια για την ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25% την περίοδο 2008 - 2013.
Η ανάπτυξη επέστρεψε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 0,6%, αλλά αυτή η πρόοδος έχει εν μέρει αναιρεθεί κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο εν μέσω βαθιάς πολιτικής αστάθειας.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,4%.
Η κατανάλωση ήταν σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 18,3%.
Αλλά οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8%.




Embedded image permalink

2)... η πτώση δεν πρόκειται να σταματήσει

Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν ότι η πτώση στην παραγωγή είναι πιθανό να συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον κατασκευαστικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες το Φεβρουάριο μετά από πτώση 48,3 τον Ιανουάριο.
Και τα δύο στοιχεία είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το σημείο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, και σηματοδοτεί μια επιβράδυνση σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.



Embedded image permalink


3) Ο αποπληθωρισμός έχει επιδεινωθεί

Η Ελλάδα είναι ήδη βυθισμένη σε αποπληθωρισμό για δύο χρόνια, ενώ η τάση αυτή έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται κατά 2,8% τον Ιανουάριο.
Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην απότομη συρρίκνωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών της ενέργειας είναι μόνο ένα μέρος της εξήγησης.
Όλες οι κατηγορίες με εξαίρεση εκείνη των αλκοολούχων ποτών και του καπνού υποχωρούν, ενώ η τάση αυτή είναι απίθανο να σταματήσει το Φεβρουάριο.




Embedded image permalink

4) Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης

Πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα σχεδιάστηκε για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά της Αθήνας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά.
Όμως, η αυστηρή λιτότητα απέτυχε να βελτιώσει τους δημόσιους λογαριασμούς και η συνακόλουθη ύφεση οδήγησε σε απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων.
Τελικά, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις.
Επειδή η Αθήνα χρειάζεται μόνο να δανειστεί για να πληρώσει τους πιστωτές της, μπορεί να απειλήσει με αθέτηση των υποχρεώσεων της να καλύψει τα χρέη της, γνωρίζοντας ότι θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.
Από το Δεκέμβριο, ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα ήταν ασθενέστερα από ό, τι αναμενόταν.
Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε σε 443 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 835 εκατ. ευρώ πέρυσι.




Embedded image permalink

5) Οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξηθεί

Η κρίση στην Ελλάδα έχει συνοδευτεί από μια σταθερή εκροή μετρητών από το τραπεζικό σύστημα, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν μειωθεί στα 150 δισ. ευρώ περίπου.
Ο κύριος λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, προκαλώντας έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και την αναγκαστική μετατροπή του συνόλου των καταθέσεων σε δραχμές.
Το ερώτημα τώρα είναι αν η ανταλλαγή των όρκων μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης θα είναι αρκετή για να φέρει πίσω τους καταθέτες, επισημαίνει η ανάλυση των Financial Times.




Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης