Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT προς ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωζώνη: Τέλος στην αμοιβαία καχυποψία - Ώρα για κοινή εργασία

FT προς ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωζώνη: Τέλος στην αμοιβαία καχυποψία - Ώρα για κοινή εργασία
"Η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ρεαλιστικές παραχωρήσεις"
Υπομονή και ρεαλισμό συνιστούν οι Financial Times σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Με δημοσίευμα – παρέμβαση, η βρετανική εφημερίδα καλεί τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν την αμοιβαία καχυποψία και να εργαστούν για την επίτευξη μίας πλήρους, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης συμφωνίας.
«Η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ρεαλιστικές παραχωρήσεις, οι οποίες έχουν ντυθεί με την κατάλληλη ιδεολογική άμυνα» αναφέρουν οι Financial Times, καταδεικνύοντας τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στη λογική.
Όμως συμπληρώνουν, η ψυχρή απάντηση από ΔΝΤ και ΕΚΤ αντανακλά τη ζημιά σε επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει επιφέρει η επίπονη διαπραγμάτευση.
Τα παράπονα της ΕΚΤ και η δυσπιστία του ΔΝΤ καταδεικνύουν τη δυσλειτουργική φύση των μέχρι πρότινος διαπραγματεύσεις, καθώς η «χαλαρή» δέσμευση της Ελλάδας και η επιθετικότητα των Ευρωπαίων έχουν εξαλείψει κάθε δείγμα καλής πίστης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
«Κάθε δέσμευση ή μέτρο, το οποίο δεν αναγράφεται λεπτομερώς, εγείρει τη δυσπιστία των εταίρων» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στην ελληνική επιστολή σημειώνεται πως οι εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Όμως, ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέστησε σαφές πως η πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης παράλληλα, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, έχει καταστήσει σαφές πως η πώληση κρατικής περιουσίας εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν ωφελεί το δημόσιο καθώς δεν επιτυγχάνονται οι πρέπουσες τιμές πώλησης.
Όμως, απαντούν οι Financial Times, το εγχείρημα της Cosco στο Πειραιά καταδεικνύει πως οι ιδιωτικοποιήσεις επιφέρουν καλύτερη διοίκηση και νέες επενδύσεις.
«Η τρόικα δίκαια είναι καχύποπτη απέναντι στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» τονίζει η βρετανική εφημερίδα, καλώντας τις δύο πλευρές άμεσα να ξεδιαλύνουν όλα τα «μαύρα» σημεία της συμφωνίας.
Βέβαια, βασική προϋπόθεση, καταλήγει χαρακτηριστικά, είναι η ανάκτηση της διμερούς εμπιστοσύνης, η οποία έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης