Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Οι δέκα μεγάλες παραχωρήσεις της Ελλάδας στο Eurogroup

El Mundo: Οι δέκα μεγάλες παραχωρήσεις της Ελλάδας στο Eurogroup
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σημαντικές σημασιολογικές νίκες, όμως υποχρεώθηκε ταυτόχρονα σε σημαντικές υπαναχωρήσεις έναντι του προγράμματός της
Στην εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των μεγάλων υποσχέσεών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφέρεται με άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», τονίζοντας ότι αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος του MOU, ενώ παραιτείται στους όρους και τη ρητορική που έχουν επιβάλει Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.
Κανένα ίχνος αναφοράς στις 300.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα που υποσχέθηκε, στην αύξηση των συντάξεων ή το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνεται στο άρθρο.
Η Ελλάδα πέτυχε ορισμένες σημασιολογικές νίκες, όπως επίσης περιθώριο για να διαπραγματευτεί οικονομικούς και φορολογικούς στόχους, αλλά και ευελιξία προκειμένου να αντικαταστήσει μέτρα που θεωρεί εντελώς τοξικά με άλλα, αν και δεν τα διευκρινίζει προς δυσαρέσκεια της Christine Lagarde και του Mario Draghi, που ζητούν να συγκεκριμενοποιηθούν, αλλά και περισσότερα έργα απ' ό,τι υποσχέσεις.
Σε αντάλλαγμα, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από βασικούς πυλώνες του προγράμματός της, της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και της ρητορικής που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια, τονίζεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, στο οποίο παρατίθενται δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. Απασχόληση
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ υποσχέθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 580 ευρώ στα 751.
Στο κείμενο που απεστάλη στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού μετατίθεται στο μέλλον.

2. Πλειστηριασμοί
Την περασμένη Πέμπτη ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, προκειμένου να κερδίσει τους υπουργούς του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπεβλήθη από την Αθήνα, αναφέρεται ότι ο νόμος θα είναι το αποτέλεσμα της «συνεργασίας με τις τράπεζες και τα θεσμικά όργανα».

3. ΦΠΑ
Μια από τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας ήταν ο ΦΠΑ να μην αυξηθεί πριν από το καλοκαίρι.
Αυτό επιτυγχάνεται, όμως ο φόρος θα προσαρμοστεί από έναν «εξορθολογισμό», με «περιορισμένες εξαιρέσεις».

4. Ιδιωτικοποιήσεις
Ένα άλλο καυτό σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα εξεταστούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο κείμενο γίνεται λόγος για μια δέσμευση να μην υπάρξει αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί και ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία για όσες ιδιωτικοποιήσεις έχει ξεκινήσει η υποβολή προσφορών.

5. Απελευθέρωση
Η Ελλάδα αποδέχεται «την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΟΣΑ», τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και να προσπαθήσει για τη μείωση των περιορισμών όσον αφορά ορισμένα επαγγέλματα, κάτι «συγκλονιστικό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για ένα κόμμα που επέμενε στη διατήρηση των μέτρων προστατευτισμού.

6. Συντάξεις
Δεν γίνεται αναφορά σε μειώσεις των συντάξεων, ούτε όμως και σε αυξήσεις, όπως πολλοί ανέμεναν.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ειδικότερα, οι εγγυήσεις "για να συνεχίσει να εργάζεται για

7. Δημόσιες δαπάνες
Η βασική κριτική που ασκείται από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι ότι το έγγραφο δεν περιλαμβάνει αριθμούς, ούτε προβλέψεις ούτε εκτιμήσεις.
Στην επιστολή, η Ελλάδα αποδέχεται μια επανεξέταση και έλεγχο κάθε τομέα των δημοσίων δαπανών, όπως π.χ. στην εκπαίδευση, την άμυνα, τις μεταφορές και τις κοινωνικές παροχές.
Παράλληλα, υπόσχεται να προσδιορίσει «μέτρα εξοικονόμησης σε όλα τα υπουργεία», να τα μειώσει από 16 στα 10, αλλά και να προχωρήσει σε περικοπές στα προνόμια των υπουργών, συμβούλων και βουλευτών, σε μισθούς και επιδόματα.

8. Ανεξαρτησία
Η Ελλάδα υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, δύο από τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όμως αποδέχεται τη βοήθεια, τη συνεργασία και την εποπτεία των θεσμών.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, αποδέχεται το ταπεινωτικό να αναγνωρίσει ρητά ότι θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ότι θα μεριμνήσει για την επιλογή ενός προέδρου με τρόπο «διαφανή και κατάλληλο».

9. ΔΝΤ
Το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει τόσο στα δάνεια όσο και στην εποπτεία, κάτι που δεν επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.

10. Ανθρωπιστική κρίση
Ίσως η πιο ξεκάθαρη διαπίστωση των ελληνικών υπαναχωρήσεων στο τελικό τμήμα του απεσταλμένου εγγράφου, είναι αφιερωμένη στην «ανθρωπιστική κρίση».
Η μεγάλη μάχη του Αλέξη Τσίπρα ήταν τα θεσμικά όργανα να αναγνωρίσουν τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και ακόμη ότι για αυτήν είναι εν μέρει υπεύθυνες οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές.
Στην επιστολή υπάρχουν άμεσες αναφορές στην κρίση, σημειώνεται, όμως με όρους που καταλήγουν να είναι υποτιμητικοί.
Έτσι, η Ελλάδα δείχνει τη βούλησή της να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και την αύξηση της «απόλυτης φτώχειας», όμως αναγκάζεται να το κάνει εξασφαλίζοντας ότι η μάχη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει δημοσιονομικές συνέπειες, κάτι που πρακτικά δένει τα χέρια των αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης