Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: «Επαρκώς πλήρης» για την Κομισιόν η λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας

El Pais: «Επαρκώς πλήρης» για την Κομισιόν η λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας
Είναι αρκετά εκτενής ώστε να αποτελέσει μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης, σημειώνεται
Επαρκώς πλήρη χαρακτηρίζουν πηγές στην Κομισιόν, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε αργά χθες το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, «κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (σ.σ. η λίστα) είναι αρκετά πλήρης προκειμένου να αποτελέσει μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης, όπως ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται αν πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη, τηλεδιάσκεψη προκειμένου να δώσουν την… ετυμηγορία τους σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι σημαντική προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, βάσει της οποίας θα επεκταθεί κατά τέσσερις μήνες το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα διάσωσης, τονίζεται, λήγει το προσεχές Σάββατο και υπογραμμίζεται ότι αν δεν υπάρξει έγκριση από την τρόικα και το Eurogroup, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στις αγορές, ενώπιον της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής τους τελευταίους δύο μήνες.
Ωστόσο, σημειώνεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, οι περιπέτειες για την Ελλάδα δεν τελειώνουν εδώ.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων και το «πράσινο φως» από το Eurogroup δίνουν έναν αέρα στην Αθήνα, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται με την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τα οποία αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία τοποθετούν στην ΕΚΤ για την απόκτηση ρευστότητας.
Στα τέλη του Απριλίου, όμως, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανεξετάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την εκτέλεση ή μη των συμφωνημένων εκταμιεύσεων, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην αποπληρωμή χρέους.
Επίσης, για τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμο ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με μια διαπραγμάτευση η οποία εικάζεται ότι θα είναι τουλάχιστον τόσο δύσκολη όσο η παρούσα.
Προς το παρόν, σημειώνεται στο άρθρο, δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της λίστας, που πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, όμως θα πρέπει να είναι επίσης αρκούντως ικανοποιητική ώστε ο έλληνας πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει προβλήματα και στο εσωτερικό του κόμματός του από την αριστερή πτέρυγα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης