Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Η συμφωνία του Eurogroup, μικρό βήμα συμβιβασμού», υποστηρίζουν Barclays, Morgan Stanley, Citigroup και LNG Capital

«Η συμφωνία του Eurogroup, μικρό βήμα συμβιβασμού», υποστηρίζουν Barclays, Morgan Stanley, Citigroup και LNG Capital
Η συμφωνία της Παρασκευής απέχει πολύ από το τέλος της διαδικασίας
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση της συμφωνίας για την επέκταση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδα για τέσσερις μήνες.
Παρά το γεγονός ότι η επέκταση εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το αν θα εγκρίνουν τη λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να υποβληθούν από την Αθήνα σήμερα, το κλίμα είναι σαφώς πολύ καλύτερο.
Έτσι μια ελληνική κρίση για μια ακόμη φορά είχαν αποφευχθεί;
"Ίσως" αναφέρουν οι αναλυτές στους Financial Times.
"Καλά, ίσως," είναι η συνετή απάντηση από τον Gary Jenkins, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LNG Capital, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συμφωνία βραχυπρόθεσμης παράτασης "δεν ήταν πραγματικά μια νίκη για κανέναν".
Σε κάποιο στάδιο το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.
Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα.
Ο Steven Englander της Citigroup πιστεύει ότι το Eurogroup θα έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» στις συζητήσεις με την Ελλάδα για τους επόμενους μήνες, ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.
Αυτό καθιστά πιο πιθανό το αποτέλεσμα να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά περισσότερο κατά μήκος της ευελιξίας σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Ενώ η συμφωνία της Παρασκευής απέχει πολύ από το τέλος της διαδικασίας, ο αναλυτής της Barclays, Antonio Garcia Pascual λέει ότι οι αγορές είναι πιθανόν να είναι βέβαιες για τώρα.
Εάν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έγιναν δεκτά από το Eurogroup είναι αποδοτικά, οι αγορές είναι πιθανό να ανησυχούν λιγότερο για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή η Ελλάδα να μην έχει μετρητά για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εκτός εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και πάλι, μια δυνατότητα που δεν πρέπει να απορριφθεί πλήρως.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup είναι πιθανό να είναι πολύπλοκες για τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον βασικά ζητήματα: όπως ένα μελλοντικό OSI, ειδικά σχέδια περικοπής δημοσίων δαπανών, ζητήματα της αγοράς εργασίας, κοινωνική ασφάλιση και τα μελλοντικά σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Οι Daniele Antonucci και Elga Bartsch της Morgan Stanley είναι λιγότερο αισιόδοξοι.
Βλέπουν η συμφωνία της Παρασκευής ως ένα «μικρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τονίζουν ότι είναι μικρή συμφωνία σχετικά με το τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει.
Ο κίνδυνος «λάθους πολιτικής, πολιτικής αστάθειας και εφαρμογής των μέτρων» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ προβάλλουν τρεις βασικές ανησυχίες.
- Η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού
- Η πρόσβαση στις λειτουργίες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ
- Η εσωτερική αντίσταση στην Ελλάδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης