Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ανησυχία για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων καταδεικνύουν τα πρακτικά της BoJ

Ιαπωνία: Ανησυχία για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων καταδεικνύουν τα πρακτικά της BoJ
Κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η πλειοψηφία των μελών της BoJ αποφάσισε να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική της κεντρικής τράπεζας
Την ανάγκη να σταματήσει ο ρυθμός μαζικής αγοράς ιαπωνικών ομολόγων πριν επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξέφρασαν μέλη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα πρακτικά του Ιανουαρίου της Bank of Japan που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Δευτέρα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, όμως ότι η υποκείμενη τάση μετάβασης από τον αποπληθωρισμό προχωρά σταθερά.
Όπως σημειώνεται, είναι η πρώτη φορά που μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας που αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα συνέχισης σημαντικούς μέρους του προγράμματος ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης (QQE).
«Ορισμένα μέλη, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια υποχώρησαν περαιτέρω υπό το QQE, επισήμαναν ότι, κατά την εξέταση των κινδύνων, ήταν απαραίτητο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς παράγοντες, όπως τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν για τις επιχειρηματικές συνθήκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον κίνδυνο συσσώρευσης των χρηματοοικονομικών ανισορροπιών», αναφέρεται στα πρακτικά.
«Μερικά από αυτά τα μέλη σημείωσαν ότι η σκοπιμότητα της συνέχισης αγορών περιουσιακών στοιχείων στο μέλλον απαιτεί προσοχή, ακόμα κι αν φαινόταν τεχνικά δυνατό να συνεχιστούν αυτές οι αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα».
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, οκτώ μέλη έναντι ενός ψήφισαν να διατηρηθεί η πολιτική της τράπεζας αμετάβλητη, όπως ευρέως αναμενόταν, ενώ αναθεωρήθηκαν πτωτικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 1% για το επόμενο οικονομικό έτος, εν μέσω μειούμενων ενεργειακών τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης