Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of New York Mellon: Αν η ΕΚΤ διακόψει τη χρήση του ELA γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ

Bank of New York Mellon: Αν η ΕΚΤ διακόψει τη χρήση του ELA γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ
Ο κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια με τα κυπριακά γεγονότα και για την Ελλάδα είναι υπαρκτός
Στο κυπριακό προηγούμενο αναφέρεται η Bank of New York Mellon σε μια προσπάθεια να καταδείξει πόσο σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απειλή διακοπής της χρήσης από την ΕΚΤ είχε οδηγήσει την κυπριακή κυβέρνηση να συναινέσει στους όρους διάσωσης της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια με τα κυπριακά γεγονότα και για την Ελλάδα είναι υπαρκτός, αναφέρει η Bank of New York Mellon, υπενθυμίζοντας ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα στην περίπτωση της Κύπρου.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής Simon Derrick, μετά την απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο του προγράμματος διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Από την επόμενη ημέρα υπήρχε ήδη "ανοικτή συζήτηση σε ότι αφορά μια πιθανή κυπριακή έξοδο από τη Ευρωζώνη.
Ωστόσο, το σημείο της κρίσης ήρθε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ είπε ότι η χρήση του ELA από τις μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού θα πρέπει να αποκοπεί αν η κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μέχρι τη Δευτέρα.
Την Παρασκευή το βράδυ η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε ένα σαρωτικό πακέτο αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της "τρόικα" είχε φτάσει το Σαββατοκύριακο μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup που κράτησε σχεδόν 12 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης