Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Διχασμένη η Πορτογαλία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ - Θα ωφεληθεί από τυχόν αποδοχή των ελληνικών θέσεων

FT: Διχασμένη η Πορτογαλία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ -  Θα ωφεληθεί από τυχόν αποδοχή των ελληνικών θέσεων
«Η Πορτογαλία θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις θέσεις της Ελλάδας»
Τη στάση της Πορτογαλίας έναντι της Ελλάδας ακτινογραφούν οι Financial Times, εστιάζοντας στη σκληρή αντιμετώπιση των νέων ελληνικών θέσεων από τη Λισαβόνα.
«Κανένας ηγέτης της Ευρώπης δεν απέρριψε πιο έντονα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας» αναφέρει ευθύς εξαρχής η βρετανική εφημερίδα.
Όπως υπενθυμίζει, ο Pedro Coelho απέρριψε άμεσα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «παραμύθι» την αξίωση περί αλλαγής του προγράμματος διάσωσης, αντιτιθέμενος σε οποιαδήποτε χαλάρωση.
«Όμως, η σκληρή στάση δέχεται ομαδικά πυρά από το εσωτερικό της χώρας, με την πορτογαλική κοινωνία να εμφανίζεται άκρως διχασμένη» εξηγούν οι Financial Times.
Οι πολέμιοι της τακτικής του Coelho, συνεχίζουν, καλούν τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την ευκαιρία για τη σύναψη ενός new deal στην Ευρώπη, από το οποίο θα ωφελούταν και η Πορτογαλία μέσω της χαλάρωσης της λιτότητας και του δημόσιου χρέους.
«Η Πορτογαλία θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις θέσεις της Ελλάδας» τονίζουν παράλληλα.
Άλλωστε, εξηγούν χαρακτηριστικά, η πλήρης αποδοχή του μνημονίου ή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν ωφελούν καθόλου την Πορτογαλία, η οποία είναι η δεύτερη πιο αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης.
Πάντως, σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν «φωνές» που αντιτάσσονται στην ασκούσα λιτότητα.
Ενδεικτικά, ο Antonio Costa, ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, θεωρεί πως το πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε, καθώς δεν πρόσφερε τίποτα, παρά μόνο… φτώχεια.
Αν και οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές δεν αποδέχονται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εντούτοις θεωρούν επικίνδυνη την απομόνωση της Ελλάδας.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσω της αποκατάστασης των κοινωνικών καταστροφών και όχι της εξόδου της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας από την Ευρωζώνη» καταλήγει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης