Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF: Υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό Ελλάδας και Ευρωπαίων - Οι τόνοι πέφτουν για να γεφυρωθεί το χάσμα

ΙΙF: Υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό Ελλάδας και Ευρωπαίων - Οι τόνοι πέφτουν για να γεφυρωθεί το χάσμα
Το επίπεδο της ρητορικής των διαπραγματεύσεων έχει καταστεί πιο ήπιο, ενώ σταδιακά διατυπώνονται πιο συμπαγείς και συγκεκριμένες προσεγγίσεις
Την αδυναμία καθορισμού του ακριβούς πλαισίου διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων προκρίνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ως το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
"Ελλάδα και Ευρωζώνη ερίζουν για το εάν η πρώτη χρειάζεται παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή πρόγραμμα - γέφυρα που θα εξασφαλίσει χρόνο, ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία (new deal)", σχολιάζουν οι αναλυτές του IIF, σε νέα 2σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Capital Markets Monitor Update".
Όπως προβλέπουν, όσο οι δύο πλευρές ρίχνουν τους τόνους στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τόσο αυξάνονται τα περιθώρια για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, το επίπεδο της ρητορικής των διαπραγματεύσεων έχει καταστεί πιο ήπιο και πιο μετριοπαθές, ενώ σταδιακά διατυπώνονται πιο συμπαγείς και συγκεκριμένες προσεγγίσεις.
Η Ελλάδα δεν αξιώνει πλέον haircut στο χρέος της και έχει σταματήσει να διατυπώνει απειλές για μονομερείς δράσεις και επιθετικές ενέργειες.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους συμφωνούν πως η Ελλάδα είναι - και πρέπει να παραμείνει - μέλος της Ευρωζώνης.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω προσεγγίσεων, υπάρχει περιθώριο για την επίτευξη συμβιβασμού.
Ελλάδα και Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να εργαστούν για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην "παράταση του υφιστάμενου προγράμματος" και το "νέο συμβόλαιο", στη βάση ενός συμβιβασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης