Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ακραία μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό

FT: Ακραία μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό
Η σουηδική κεντρική τράπεζα Riksbank έκανε το πρώτο βήμα, υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια
Σε ολοένα και πιο ριζοσπαστικά μέτρα προχωρούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό, μετά την εδραίωσή του πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Χθες, η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μετετράπη στην πρώτη που υιοθέτησε αρνητικό βασικό επιτόκιο.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική έχουν προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών, όμως η Σουηδία είναι η πρώτη που υιοθετεί αρνητικό βασικό επιτόκιο.
Σημειώνεται ότι η Riksbank μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε την απόκτηση 10 δισ. σουηδικών κορόνων (1,2 δισ. δολ.).
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) επίσης αποφάσισε χθες, Πέμπτη, να θέσει τέλος στο χαμηλό του 0,5% για το επιτόκιό της, κάτι που υποδηλώνει ότι αν οι αποπληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν, τότε είναι διατεθειμένη να διαμορφώσει σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκιά της.
Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες επιμένουν ότι οι οικονομίες τους δεν έχουν εισέλθει σε έναν επίμονο αποπληθωρισμό, αν και οι κινήσεις των BoE και Riksbank καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους να μην πέσουν στην παγίδα του χρέους και του αποπληθωρισμού, όπως συνέβη τις τελευταίες δύο δεκαετίας στην Ιαπωνία.
«Είμαστε μακριά του κατώτερου ορίου», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας, Stefan Ingves.
Ο Gary Jenkins, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LNG Capital, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες ανταγωνίζονται στο να αναλάβουν περαιτέρω δράση:
«Είναι ένα γεγονός γενικευμένο, όλοι μειώνουν τα επιτόκιά τους σε μια τεράστια κούρσα προς τα αρνητικά επιτόκια».
Στη Σουηδία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος κατά το μεγαλύτερο μέρος τα τελευταία δύο χρόνια και παρ' όλο που η Riksbank επισήμανε ότι υπάρχουν δείγματα ότι φθάνει στο τέλος του, ανησυχεί για τις επιπτώσεις σχετικά με τις πληθωριστικές προοπτικές, ιδίως εν όψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο Mark Carney, διοικητής της BoE, σημειώνει ότι η πιθανή τάση για τα επιτόκια είναι ανοδική, αν και τόνισε ότι η τράπεζα διαθέτει πυρομαχικά σε περίπτωση που καταγραφούν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης