Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor's και Fitch προβλέπουν συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ, ενώ με ρήξη περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων

tags :
Standard and Poor's και Fitch προβλέπουν συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ, ενώ με ρήξη περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
To βασικό σενάριο των ξένων οίκων είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ...
Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard and Poor's και Fitch προβλέπουν ότι παρά τις μεγάλες αντιθέσεις Ελλάδος με ΕΕ τελικώς θα υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα όμως προειδοποιούν ξεκάθαρα ότι αν υπάρξει ρήξη τότε υποχρεωτικά θα τεθούν όρια στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη προφανώς δραματική.

Standard and Poor's

Σε καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης (Watch Negative) διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις CCC+ παραμένουν σε καθεστώς παρακολούθησης για τις: Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς.
Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης ήδη από τις 30 Ιανουαρίου 2015 και θα συνεχίσουν.
Ταυτόχρονα ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση της S&P να διατηρήσει σε CreditWatch Νegative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισής τους, σε περίπτωση που η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές διακόψουν τη στήριξή τους.
Όπως επισημαίνει η S&P, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υπό καθεστώς αξιολόγησης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ - στις 4/2 - πως σταματά από αύριο 11/2 να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα πλέον μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.
O oίκος προβλέπει πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστούν, καθώς παραμένει αβέβαιη η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας.
O oίκος χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά προειδοποιεί πως τα κεφάλαιά τους παραμένουν πολύ αδύναμα.
Ταυτόχρονα κάνει λόγο για επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και για επίσης πολύ αδύναμα επίπεδα ρευστότητας.
Όπως προειδοποιεί η S&P, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα αυξηθούν περαιτέρω οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του οίκου αξιολόγησης, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, τότε θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Eάν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, τότε οι αξιολογήσεις τους θα υποβαθμιστούν, προειδοποιεί η S&P.

Fitch

Μετά την Standard and Poor's και ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι θέτει σε Rating Watch Negative (καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης) τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, η Fitch θέτει σε Rating Watch Negative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών ως εξής:
- Εθνική, αξιολόγηση Β-
- Πειραιώς, αξιολόγηση Β-
- Alpha Bank, αξιολόγηση Β-
- Εurobank, αξιολόγηση Β-
Ταυτόχρονα, η Fitch θέτει σε Rating Watch Negative και τα Viability Ratings (VR), στο b-, των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις τους στο Β.
Ο οίκος εξηγεί ότι η απόφασή του να θέσει σε Rating Watch Negative τις αξιολογήσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών αντανακλά την αύξηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τις τράπεζες, σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Η Fitch προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας είναι γεμάτες προκλήσεις.
Ο οίκος προειδοποιεί πως θα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο οίκος προειδοποιεί για την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις που ελλοχεύουν για το λειτουργικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο οίκος και για τα αδύναμα χρηματοδοτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τα υψηλά ακόμη επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLS).
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικός, προειδοποιεί σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Fitch.
Ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητική την απόφαση της ΕΚΤ - στις 4/2 - να σταματήσει να αποδέχεται, από αύριο 11/2, τα ελληνικά ομόλογα ως collateral, καθώς αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να τηρήσει μια πολύ αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Όσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα υποβάθμισής τους.
Ο οίκος προβλέπει πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ωστόσο αυτή η συμφωνία θα προκύψει μέσα από μια μακρά, δύσκολη και περίπλοκη περίοδο διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, όσο πιο δύσκολες θα είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εξηγεί ο οίκος στη συνέχεια, το Rating Watch Negative θα επιλυθεί όταν θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την έκβαση της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης