Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Financial Times: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας
«Θεωρούμε πως η Ελλάδα θα επιμηκύνει το πρόγραμμα, αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο»
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών βρίσκεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο σύγκρουσης της Αθήνας με τους πιστωτές.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDs), ενόψει της λήψης ωριμάνσεων αξίας 9 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το ταραχώδες 2012.
Ενδεικτικά, το επιτόκιο του 3ετούς επιτοκίου βρίσκεται σήμερα στο 21% όταν πέρυσι περιοριζόταν μόλις στο 3,5%.
Παρομοίως και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, όπου σήμερα διαπραγματεύεται άνω του 10%.
Στο περιρρέον κλίμα προστίθεται και η έντονη μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις εν καιρώ ΣΥΡΙΖΑ.
Η αρνητική ατμόσφαιρα συμπληρώθηκε την Παρασκευή από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s και τις απειλές της Moody’s.
Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της UBS, Reinhard Bank υπογραμμίζει πως οι πιέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Το ερώτημα έγκειται στο εάν ο συμβιβασμός θα προέλθει οικειοθελώς ή αναγκαστικά λόγω της οικονομικής πίεσης και του φόβου περί Grexit» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς καθιστούν σαφές πως η εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανη, από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν της στήριξης του ΕLA.
«Θεωρούμε πως η Ελλάδα θα επιμηκύνει το πρόγραμμα, αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο» σημειώνει από την πλευρά της Royal Bank of Scotland, ο Alberto Gallo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης