Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα θέλει συμφωνία-γέφυρα με την ΕΕ, προς εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο - Θα χτυπηθούν οι ολιγάρχες

Τσίπρας: Η Ελλάδα θέλει συμφωνία-γέφυρα με την ΕΕ, προς εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο - Θα χτυπηθούν οι ολιγάρχες
«Το όραμα για μια Ελλάδα αυτοδύναμη και κυρίαρχη περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της διαπραγμάτευσης»
(upd8)Η Ελλάδα θα επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας-γέφυρας με τους εταίρους της έως τον Ιούνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, εξαγγέλλοντας παράλληλα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.
Το όραμα για μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη «περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ρήξη με τους πιστωτές της.
Μετά από εννέα χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλες αντοχές και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπέκυψε στις απειλές – εσωτερικές και εξωτερικές- στις τελευταίες εκλογές, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» θα συγκρουστεί με τις παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα θα ασκήσει μια πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού σχεδίου, μιας διαπραγματευτικής στρατηγικής, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Μοναδική δέσμευση της κυβέρνησής μας είναι να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, διεμήνυσε, τονίζοντας ότι δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορικός «αλλά έχουμε εμπιστοσύνη της δυνάμεις μας».
Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός στους προκατόχους του, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ζήτησε εξάμηνη παράταση του μνημονίου, ποντάροντας στην αποτυχία της επόμενης κυβέρνησης.
«Στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να παραμείνουν τα ασφυκτικά όρια του μνημονίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί παρά μια μικρή κυβέρνηση.
Το συμβόλαιο της Ελλάδος με την ΕΕ θα περιέχει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η τεχνική λύση για το χρέος θα βρεθεί.
Η Ελλάδα θα είναι κομπάρσος σε μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις και δεν δέχεται εντολές, είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα διαπραγματεύεται, δεν ανταλλάσει μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν θέλει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων».
Όπως τόνισε, προτεραιότητα της κυβέρνησης από την Τετάρτη πρωί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθούν άμεσα τα εξής μέτρα:
- Αποκατάσταση των καθαριστιών άμεσα
- Δωρεάν σίτιση, ρεύμα στις οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση
- Αποκατάσταση μεγάλων αδικιών, όπως οι αντισυνταγματικές απολύσεις από το Δημόσιο
Επόμενη δέσμευση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των προνομίων που επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα, και συγκεκριμένα η κατάργηση του προνομίου του βουλευτικού οχήματος, ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%, η μείωση της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%.
Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξάρτητα με τα πολιτικά τους πιστεύω και αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων με αξιοκρατικούς όρους.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη και σε κινητοποίηση του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού συστήματος με στόχο την αποτελεσματική αύξηση των δημόσιων εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στη συνέχεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δεσμεύσεων, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή, επαχθή της θέση.
«Δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας την άρση της ασυλίας στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας.
Για την κατάρτηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεσμεύτηκε επίσης, ο πρωθυπουργός προτρέποντας τους πολίτες να καταβάλλουν τις οφειλόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το προηγούμενο και τρέχον έτος
Επίσης, εξείγγηλε την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Στην ανασυγκρότηση του πλαισίου της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών με θέσπιση πλαισίου για ελεύθερες απολύσεις επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων
Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα ανάκτησης εργασίας καθώς υιοθετεί την αντίληψη ότι η ανάπτυξη να βασίζεται στην εργασία.
«Θέλουμε να συμφωνήσουμε τη χρήση πόρων από το πακέτο Juncker στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για ενίσχυση της απασχόλησης», είπε.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για απομείωση του χρέους και ότι είναι κοινός τόπος ότι το μνημόνιο απέτυχε.
«Η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από τη μέγγενη του χρέους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που δεν αφήνουν περιθώρια για ανάπτυξη», είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται συμφωνία για απεγκλωβισμό από το καθοδικό σπιράλ, πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων.
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας ώστε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις και όχι συμφέροντα.
Οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και τις φοροδιαφυγής, προσέθεσε.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δρομολογεί τη σύσταση φορέα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που θα προστατεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα μεριμνά για τα συμφέροντα των τραπεζών
«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», δήλωσε ρητά ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για καθολική πρόσβαση στην παιδεία και για υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κυβέρνηση θα διεξάγει μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων της Παιδείας, σε ορίζοντα τετραετίας.
Άμεσα, πάντως, θα καταργηθεί η επιλογή των θεμάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από την Τράπεζα Θεμάτων, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις για τα συμβούλια ιδρυμάτων, καθώς αυτός ο θεσμός απέτυχε, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην προώθηση της έρευνας και για το λόγο αυτό ορίστηκε αρμόδιος υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ανεξάρτητη λειτουργία ερευνητικών φορέων, αλλά η επιστροφή στη χώρα των χιλιάδων νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, των ερευνητών που απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού, επισήμανε.
Για τον κλάδο της Υγείας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές στην κοινωνία από τις πολιτικές των μνημονίων και να αποκατασταθεί η δωρεάν υγεία, επισημαίνοντας τις σοβαρές παθογένειες που υπάρχουν στην Υγεία.
Η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Προτεραιότητα αποτελεί η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες, τόνισε.
«Δεν θα διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί ιστορική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και εθνικός της χρέος η διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη στήριξη και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας σε αυτή την κρίση στιγμή για τη χώρα.
Επίσης, απεύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου για συναίνεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ώστε η χώρα να κερδίσει αυτή τη σπουδαία και κρίσιμη μάχη.

(Πρώτη ενημέρωση: Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, 19.57)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης