Τελευταία Νέα
Οικονομία

Commerzbank: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Συμβιβαστική συμφωνία με λιγότερη εποπτεία

Commerzbank: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Συμβιβαστική συμφωνία με λιγότερη εποπτεία
Ελάφρυνση του χρέους και λιγότερη εποπτεία σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας
Επίτευξη συμφωνίας και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Commerzbank στο βασικό της σενάριο με πιθανότητα 75%, «καθώς κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, η εν λόγω συμβιβαστική συμφωνία θα προβλέπει τα εξής:

Ελάφρυνση του χρέους: Νέα επιμήκυνση των διμερών δανείων 30ετούς διάρκειας, ενώ πιθανή είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής με τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Το επιτόκιο αποπληρωμής θα μειωθεί κατά μερικές μονάδες βάσης, ενώ θα συμφωνηθεί και 10ετές μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει με τα δάνεια του EFSF.
Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν αναμένεται, ωστόσο, όσον αφορά στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Νέα χρήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους: Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει νέα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και καταπολέμηση της διαφθοράς: Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα δεσμευτεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσει με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών μέτρων: Δεν θα αναιρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικό τομέα, ωστόσο, οι συντάξεις και ο κατώτερος μισθός θα αυξηθούν ελαφρώς.

Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος: Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ.

Λιγότερη εποπτεία: Οι πιστωτές θα παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, ωστόσο θα αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων.
Πιθανή η κατάργηση των τριμηνιαίων εκθέσεων που συνέτασσε μέχρι πρότινος η τρόικα.

Στη συνέχεια της έκθεσης, εξετάζεται το σενάριο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε Grexit.
Σύμφωνα με την Commerzbank, αυτό θα σημαίνει χρεοκοπία της Ελλάδας το αργότερο τον Ιούλιο και διακοπή της στήριξης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να προσκομίζονται πλέον ως εξασφαλίσεις.
Η κατάσταση αυτή θα πυροδοτήσει τη μαζική ανάληψη των καταθέσεων (bank run) και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τυπώσει το δικό της νόμισμα, το οποίο συνεπάγεται και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σε αυτή την περίπτωση, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι δραματικές.
Η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της, η ελληνική κυβέρνηση σύντομα θα καταρρεύσει και η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί καθιστώντας εξαιρετικά ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα για τους έλληνες καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης