Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Ελλάδα αποδεικνύει πως η δημοσιονομική προσαρμογή αποδίδει μακροπρόθεσμα

tags :
Regling (ESM): Η Ελλάδα αποδεικνύει πως η δημοσιονομική προσαρμογή αποδίδει μακροπρόθεσμα
Ξεπερνά το σχέδιο Μάρσαλ η οικονομική βοήθεια του ESM σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία
Να συνεχίσει στο δρόμο της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο περιοδικό Politique Internationale, ο Regling τονίζει ότι το παράδειγμα της Ελλάδας αποδεικνύει πως η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε βάθος χρόνου την ενισχύει.
«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές, τότε αναμφίβολα θα μπορέσει να διατηρήσει μια δυνατή τροχιά ανάπτυξης για δυο ή τρεις δεκαετίες» υποστηρίζει ο Regling.
Όπως αναφέρει, μπορεί οι μεταρρυθμίσεις να είναι επίπονες για την κοινωνία, μια και προκαλούν αύξηση της ανεργίας και μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι οι χώρες-μεταρρυθμιστές που έχουν λάβει τη στήριξη της Ευρώπης «θα ανοίξουν μπροστά τους εκπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης».
Παράλληλα ο Regling τονίζει πως ακόμα και μετά από «πέντε δύσκολα χρόνια» δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, το 70% των πολιτών θέλει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η τοποθέτηση του για τη βοήθεια που έχει παράσχει ο ESM στα ευρωπαϊκά κράτη.
Χαρακτηριστικά ο Regling υποστηρίζει πως ο ESM έχει προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία 232,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που «ξεπερνά το μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης