Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Η Moody's πιθανόν σήμερα να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα

Commerzbank: Η Moody's πιθανόν σήμερα να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα
Αν και δεν είναι προγραμματισμένο κάποιο note σήμερα, η Moody's μπορεί να ακολουθήσει την τακτική των άλλων δύο οίκων, της Fitch και του Standard & Poor's
Δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε τον οίκο αξιολόγησης Moody's να στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει στο σημερινό της report η Commerzbank, η οποία εκτιμά ότι αν και δεν είναι προγραμματισμένο κάποιο note για την Ελλάδα σήμερα από τη Moody's, δεν αποκλείεται να δούμε τον οίκο να ακολουθεί την τακτική των άλλων δύο οίκων, της Fitch και του Standard & Poor's.
Οι Fitch και Standard & Poor's έθεσαν πρόσφατα την ελληνική οικονομία υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, με μόνο τη Moody's να διατηρεί την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές, από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και την είχε αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες.
Αν και δεν έχει προγραμματιστεί για σήμερα κάποια έκθεση της Moody's, αναμένεται κάποιο προειδοποιητικό σήμα για το εγγύς μέλλον, αναφέρει χαρακτηριστικά η Commerzbank.
Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι ο κίνδυνος από την απόφαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals για την παροχή ρευστότητας θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμος, καθώς μόνο ένα μικρό μερίδιο των ασφαλειών χρησιμοποιούνται στις πράξεις της ΕΚΤ.
Ωστόσο, θα είναι επώδυνη, αλλά όχι αποφασιστικής σημασίας, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα απευθύνονται στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) για την άντληση ρευστότητας.
Πιο σημαντικό, όμως, είναι το σήμα που έδωσε η ΕΚΤ για την Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που ο ρυθμός εκροών καταθέσεων αυξάνεται.
Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα.
Παρά το γεγονός ότι η λήξη της παράτασης του προγράμματος διάσωσης στις 28 Φεβρουαρίου έχει χάσει κάποια σημασία, η σκληρή στάση από την ΕΚΤ σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες και όχι να εκρεμμεί για μήνες.
Το γεγονός ότι τα εθνικά κοινοβούλια στη Γερμανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία και την Ολλανδία πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα άλλο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προσθέτει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, καταλήγει η Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης