Απόψεις - Άρθρα

Με όπλα τα νέα νομικά εργαλεία οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα αρχίσουν το κυνήγι των λαθρεμπόρων καυσίμων

Με όπλα τα νέα νομικά εργαλεία οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα αρχίσουν το κυνήγι των λαθρεμπόρων καυσίμων
Τι αλλάζει στην υπηρεσία - Οι νέοι στόχοι της
Στο ηλεκτρονικό στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνει το λαθρεμπόριο καυσίμων με τις νέες τελωνειακές υπηρεσιακές δομές. Η κα Κατερίνα Σαββαίδου που έχει αναλάβει την εφαρμογή του project περιλαμβάνει την αναμόρφωση του τελωνειακού κλάδου με κύρια αποστολή την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.
Το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.
Το νέο προφίλ του τελωνειακού υπαλλήλου θα περιλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ελέγχων στα «καυτά» θέματα της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων όπως και προϊόντων που διακινούνται στην εγχώρια αγορά χωρίς να έχουν καταβληθεί οι φόροι.
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η μείωση κατά 50% του χρόνου παραμονής των προϊόντων στα τελωνεία που προορίζονται για εξαγωγή όπως και ο περιορισμός τους κόστους στα επίπεδα του 20%.
Η εφαρμογή του νέου σχεδίου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, αναμένεται να συνεισφέρει 1,7% στο ΑΕΠ και κυρίως θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο παρελθόν είχε διατυπώσει τη φιλοδοξία τι θα είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2015.
Παρά τις καθυστερήσεις το πρώτο βήμα θα γίνει με την αναμόρφωση του χάρτη των τελωνείων όλης της χώρας το επόμενο διάστημα.
Σήμερα υπάρχουν 10 περιφερειακά τελωνεία τα οποία θα περιορισθούν σε 3. Η νέα διοικητική πυραμίδα θα περιλαμβάνει κεντρικές τελωνειακές υπηρεσίες οι οποίες στη συνέχεια θα ενσωματώνουν μικρότερα τελωνεία με τη λογική του «δορυφόρου».
Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης των τελωνειακών υπαλλήλων που στην ουσία θα συγκροτούν «σώμα» με χαρακτηριστικά κομάντος.
Οι ομάδες ελέγχου θα φέρουν οπλισμό και θα έχουν όλα τα εφόδια ( νομικά) για να πραγματοποιούν ελέγχους όπου θεωρούν ότι συντελούνται παράνομες ενέργειες. Η ομάδα ελέγχου των τελωνειακών υπαλλήλων θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και εκπαιδευμένα σκυλιά για την αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών.
Η δραστηριότητα τους όπως και σήμερα επεκτείνεται και στη θάλασσα και διαθέτει δύο ταχύπλοα σκάφη.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο bankingnews.gr ότι η νέα τελωνειακή υπηρεσιακή δομή θα δοκιμαστεί στη διευκόλυνση των εξαγωγών μειώνοντας το χρόνο εκτελωνισμού των προϊόντων. Η λύση θα δοθεί με τη χρήση της τεχνολογίας. Η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου θα γίνεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα παρέχονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.
Ο παραλήπτης του email θα έχει άμεση ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης της. Αναφέρει ότι θα υπάρξει λοιπόν καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών έτσι ώστε οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα να αξιοποιούν καλύτερα το χρόνο τους.
Στελέχη της αγοράς που θεωρούν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα το λαθρεμπόριο καυσίμων ελπίζουν να αποδώσει η νέα τελωνειακή δομή και να συμβάλει στον περιορισμό της που η συνολική αξία υπολογίζεται στο 1 δισ ευρώ και η αγορά των λαθραίων τσιγάρων φθάνει στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα ίδια προτείνουν να θεσπισθεί μπόνους στη ομάδα που θα «γράφει» επιτυχίες στο κυνήγι κατά του λαθρεμπορίου.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζεται τα σχέδια των ελέγχων ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο θα το χτυπήσουμε εκεί «πονάει» δηλαδή στη… ρίζα του.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης