Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει σε «αρνητικό» το outlook της ΔΕΗ - Υψηλοί οι πολιτικοί κίνδυνοι

tags :
Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει σε «αρνητικό» το outlook της ΔΕΗ - Υψηλοί οι πολιτικοί κίνδυνοι
«Αναμένουμε αύξηση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις»
Σε «αρνητικό» υποβαθμίζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το outlook της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, επικαλούμενος πολιτικούς κινδύνους, αναθεωρεί σε «αρνητικό» το outlook της αξιολόγησης της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση «Β».
«Αναμένουμε αύξηση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις» εκτιμά στη σχετική του έκθεση ο αμερικανικός οίκος.
«Θεωρούμε πως ο αυξημένος κίνδυνος για την Ελλάδα θα επιφέρει αλλαγές στις οικονομικές και ενεργειακές πολιτικές, βλάπτοντας σημαντικά τη ΔΕΗ» αναφέρει εν συνεχεία.
Πιο αναλυτικά, η Standard & Poor’s επισημαίνει πως η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα της Ελλάδας και την αύξηση των κινδύνων κατά τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων:
Συγκεκριμένα, αναμένει:
- Αλλαγές και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας
- Κινδύνους, που σχετίζονται με τις αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ
- Κινδύνους, που σχετίζονται με την ικανότητα της ΔΕΗ να εξασφαλίζει την καταβολή των υποχρεώσεων των πελατών της
- Ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς και τη διάσπαση του δικτύου παραγωγής
- Αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και επιδείνωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές
Όπως εκτιμά εν συνεχεία, οι άνωθεν κίνδυνοι θα επιφέρουν σημαντική αποδυνάμωση στη πιστωτικό προφίλ και στη ρευστότητα της ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά, η S&P αναμένει ορισμένα κέρδη, λόγω της πτώσης των τιμών στην παγκόσμια αγορά των commodities, η οποία συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο κόστος λειτουργίας για το 2015.
«Μεγάλο μέρος των κερδών θα διοχετευτούν στους πελάτες, μέσω της μείωσης των τιμολογίων. Βέβαια, ένα άλλα μέρος των κερδών θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Επιχείρησης, οι οποίες ανέρχονται στα 300 εκ. ευρώ» σημειώνει εν συνεχεία.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η S&P, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Β» αντανακλά τη δυνατότητα στήριξης της ΔΕΗ από την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση μη επαρκούς χρηματοδοτικής «γραμμής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης