Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Δύο οι επιλογές της Ελλάδας - Μια ακατάστατη συμφωνία με την ΕΕ ή μια έξοδο από το ευρώ

Capital Economics: Δύο οι επιλογές της Ελλάδας - Μια ακατάστατη συμφωνία με την ΕΕ ή μια έξοδο από το ευρώ
Στο χέρι της Ελλάδας να μετατρέψει σε επιτυχία ένα Grexit
To ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί είτε με μια ακατάστατη συμφωνία ή μια έξοδο από το ευρώ. 
Αυτό αναφέρει ο Roger Bootle, εκτελεστικός πρόεδος της Capital Economics, εκφράζοντας επί της ουσίας την δυσφορία της επενδυτικής κοινότητας ότι μια εβδομάδα έχει περάσει από τις ελληνικές εκλογές και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τις αρχές της ευρωζώνης.
Σε άρθρο του που δημοσιεύει η Telegraph, κάθε τόσο ένας Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν ζητά βοήθεια, ενώ ένας εκπρόσωπος της ευρωζώνης δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ευελιξία.
Στη συνέχεια, μια άλλη ελληνική φωνή φαίνεται να ζητά βοήθεια εν μέσω απειλών, ενώ κάποιος από την ευρωζώνη επιβεβαιώνει πρόθυμα την απόλυτη και απαραβίαστη ιερότητα του χρέους.
Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για μια βρώμικη συμφωνία ή για μια βρώμικη έξοδο από το ευρώ.
Ακόμη, εάν επρόκειτο να χορηγηθεί  στην ελληνική κυβέρνηση πλήρης άφεση του χρέους και ένα τέλος στη λιτότητα, με την Ελλάδα εντός ευρώ, αυτό θα λύσει μόνο το μισό πρόβλημα. 
Και αυτό γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μη ανταγωνιστική.
Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών καταρρεύσουν, και η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, θα μπορούσε να προσπαθήσει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν θα πετύχει. 
Υπό τις συνθήκες αυτές, η ΕΚΤ σίγουρα θα αρνηθεί να στηρίξει την Τράπεζα της Ελλάδας.
Για ένα χρόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της, και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι σε θέση να αυξήσει κάποια χρήματα μέσα στην εγχώρια ελληνική αγορά. 
Ωστόσο, αυτό θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, σε σχέση με ό, τι θα επακολουθήσει λόγω της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα απευθυνθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας για μετρητά, αλλά δεδομένου ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να εκδώσει ευρώ, χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, θα ξεμείνει από χρήματα. 
Αυτό θα οδηγήσει γρήγορα σε μια τραπεζική κρίση.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα οικονομικό χάος και μια οικονομική κατάρρευση, όπως εκείνη που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κρίσης της Northern Rock.
Η βρετανική κυβέρνηση, όμως μπόρεσε και στήριξε αξιόπιστα το σύστημα, επειδή έχει το δικό της νόμισμα. 
Εάν ήταν απαραίτητο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να "εκτυπώσΕει απεριόριστες ποσότητες χρήματος (Και το έκανε πράγματι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της).
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
Έτσι, για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών, θα πρέπει να αντικαταστήσει το ευρώ με ένα νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα, το οποίο μπορεί να ονομαστεί η νέα δραχμή. 
Έτσι θα μπορέσει η ΤτΕ να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, αλλά η Ελλάδα θα ήταν επίσης, για άλλη μια φορά, σε δύσκολη θέση λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας. 
Και αυτή η συναλλαγματική ισοτιμία θα ήταν αναμφίβολα εύθραυστη. 
Ωστόσο, παρά την αρχική κατάρρευση, η έξοδος από το ευρώ για έδινε στην Ελλάδα μια ρεαλιστική πιθανότητα να ξεφύγει από την τρέχουσα φοβερή κατάσταση της.
Στην πραγματικότητα, στην ελληνική περίπτωση, τα πράγματα είναι διαφορετικά, από ότι παρατηρείται σε μια οικονομία που το νόμισμα της υποτιμάται. 
Εξαιρουμένων των τόκων, ο προϋπολογισμός της είναι πλεονασματικός, και έτσι είναι και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 
Εν τω μεταξύ, υπάρχει τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 25%. 
Με άλλα λόγια, με την υποτίμηση δεν υπάρχει περιθώριο για τη συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων που προκαλούνται από την άνοδο των τιμών των εισαγωγών. 
Αυτή θα μπορούσε να μετριαστεί, ή ακόμα και εντελώς να αντισταθμιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ ή / και άλλων έμμεσων φόρων.
Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο χτύπημα στο βιοτικό επίπεδο, αν η υποτίμηση διαχειριστεί σωστά, μετά από μερικά χρόνια οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα σε καλύτερη θέση.
Αν και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για ορισμένες αυξήσεις σε εισοδήματα, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά περιθώρια για αύξηση της απασχόλησης, όταν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να στραφούν από τις εισαγωγές στις εξαγωγές.
Κατά τη διαδικασία, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα της κυβέρνησης χωρίς περισσότερη λιτότητα. 
Υπό αυτά τα δεδομένα θα υπάρχουν περιθώρια για ένα μέρος δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Αυτή είναι η θετική ερμηνεία. 
Αλλά υπάρχει  και το αρνητικό σενάριο. 
Εάν, μετά την έξοδο από το ευρώ, οι Έλληνες υποστούν σημαντική συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων τους, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πιο θυμωμένους, απογοητευμένους και σε σύγχυση.
Και αν η κυβέρνηση επιτρέψει ή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αντισταθμίσουν την υψηλότερη τιμή των εισαγωγών μέσω της αύξησης των εισοδημάτων, τότε το αποτέλεσμα της υποτίμησης του νομίσματος θα μηδενιζόταν. 
Μια κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία το δρόμο αυτό, ακολουθώντας το μίγμα αποφασιστικότητας και επικοινωνίας.
Ούτε οι αγορές ούτε η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν πως μια έξοδος από το ευρώ θα αποδειχθεί στην πράξη. 
Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές. 
Εάν η Ελλάδα  αψηφήσει τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και τις αγορές, τότε θα οδηγηθεί έξω από το ευρώ.
Αν γίνει αυτό θα δημιουργηθεί χάος, και ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υποπτεύομαι ότι, παρά την ύπαρξη ορισμένων δεικτών για το αντίθετο, η Ελλάδα θα κάνει επιτυχία το Grexit, καταλήγει ο  Bootle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης