Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε αναζήτηση πορείας, ιδεολογίας αλλά και… ηγεσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε αναζήτηση πορείας, ιδεολογίας αλλά και… ηγεσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Προς έκτακτα συνέδρια τα κόμματα της άλλοτε συγκυβέρνησης
Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πρώτα αποφασιστικά και τολμηρά βήματα της διακυβέρνησης της, τα κόμματα της άλλοτε συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης.
Στη ΝΔ επικρατεί αμηχανία, αν όχι δυσφορία για την ευρεία εκλογική ήττα, ενώ εσχάτως προστέθηκε και ο εκνευρισμός για τη «στάση» Σαμαρά να μην παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και από τη ΝΔ διαμηνύεται πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν αμφισβητείται, είναι σαφές ότι εντείνεται ο «κλοιός» για τον κ.Σαμαρά και τις πολιτικές του επιλογές.
Χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας, αναφέροντας πως όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ μετά από εκλογικές ήττες έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος.
Οι Κακλαμάνης και Παναγιωτόπουλος υποστήριξαν ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε συνέδριο για την επόμενη ημέρα προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις και τις αρχές του.
Εκκλήσεις που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ.
Αλλά οι πιέσεις στο πρόσωπο του κ.Σαμαρά αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα λόγω και του ζητήματος της εκλογής ΠτΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται – στο όνομα μιας ευρείας συναίνεσης - να προκρίνει για το προεδρικό αξίωμα είτε τον Κ.Καραμανλή είτε τον Δ.Αβραμόπουλο.
Κίνηση που θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον κ.Σαμαρά (αν και κάποιος εκ των βασικών του αντιπάλων θα τεθεί εκτός της κούρσας διαδοχής)
Διότι όχι μόνο ανατρέπει τη στρατηγική του (να επιμείνει στην υποψηφιότητα Δήμα ή να απόσχουν οι βουλευτές της ΝΔ από την ψηφοφορία για τον ΠτΔ), αλλά κυρίως διότι του στερεί τη δυνατότητα της μετωπικής σύγκρουσης με τη νέα κυβέρνηση.
Εάν το σχέδιο περί «αριστερής παρένθεσης», στο οποίο φέρεται ότι ποντάρει ο Σαμαράς, δεν ευοδώσει (και μάλιστα άμεσα), η ΝΔ δεν θα έχει άλλη εναλλακτική πέρα από ένα έκτακτο συνέδριο.
Στο οποίο πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων και των αρχών της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί και θέμα ηγεσίας.
Και αν στη ΝΔ το θέμα ηγεσίας είναι ακόμα θολό, το εν λόγω ζήτημα είναι απολύτως ξεκάθαρο στο ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος το βράδυ της Κυριακής υποστήριξε ότι στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, θα ανοίξει και το θέμα της ηγεσίας του κόμματος.
Και αν και η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να διαψεύσει τα όσα κυκλοφόρησαν περί παραίτησης του κ.Βενιζέλου, ήδη έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα των διεκδικητών για την προεδρία του κόμματος.
Ωστόσο, το μείζον θέμα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι εάν θα ανοίξει ή όχι θέμα ηγεσίας (μια και θεωρείται δεδομένο) αλλά τι στάση θα πρέπει να τηρηθεί απέναντι στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.
Μια και έχει καταστεί αντιληπτό σε πολλούς ότι δεν είναι δυνατή η επαναπροσέγγιση με την κοινωνία, εάν δεν υπάρξει ενότητα και συσπείρωση στον χώρο.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα άλλοτε κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ότι για να παραμείνουν με δυναμισμό στο πολιτικό στερέωμα θα πρέπει να ανανεωθούν ριζικά σε ιδέες, θέσεις και κυρίως σε πρόσωπα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης