Τελευταία Νέα
Διεθνή

I. Visco (ΕΚΤ): Αναγκαίο το QE της ΕΚΤ, καθώς η Ευρωζώνη απειλείται με αποπληθωρισμό

I. Visco (ΕΚΤ): Αναγκαίο το QE της ΕΚΤ, καθώς η Ευρωζώνη απειλείται με αποπληθωρισμό
Οι αποπληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη κρατούν χαμηλά τον ρυθμό ανάπτυξης των τιμών, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
«Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε», ανέφερε στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Ignazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπερασπιζόμενος την απόφαση της τράπεζας να προβεί σε αγορά κρατικών και καλυμμένων ομολόγων.
Ο Visco υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου αποπληθωρισμού, με τους δείκτες των τιμών να ενισχύονται με βραδύτερο του στόχου ρυθμό.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμός το +2%.
Το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ ανέφερε, επίσης, ότι η τράπεζα θα πρέπει να ενεργεί για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και όχι για μεμονωμένες χώρες, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την νομισματική μας πολιτική, επειδή μια μεμονωμένη χώρα διαφωνεί».
Επιπλέον, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν θεωρεί και ποτέ δεν θεωρούσε ότι είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να ωθήσει τις κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της μιας χώρας θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της άλλης χώρας, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, ο Visco παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης στην Ευρωζώνη, που πλήττει την οικονομία, ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΚΤ μείωσε την αβεβαιότητα, ανακοινώνοντας το γεμάτο προσδοκίες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης