Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή – Υποχρεώνει την Ε.Ε. να προβληματιστεί

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή – Υποχρεώνει την Ε.Ε. να προβληματιστεί
Ο Τσίπρας δεν θα είναι εύκολο να κυβερνήσει, δεδομένων των πιέσεων από τους ευρωπαίους πιστωτές, αλλά και τις πιο ριζοσπαστικές φωνές μέσα στο κόμμα, τονίζεται στο άρθρο
Οι Έλληνες επέλεξαν στις εκλογές της Κυριακής την ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα κα την αβεβαιότητα έναντι του φόβου για το μέλλον και της μιζέριας τους παρόντος, δίνοντας ένα άνετο πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais.
Το αποτέλεσμα των εκλογών εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την ελληνική πολιτική, η οποία όπως αναφέρεται, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία υποχρεώνεται πλέον να προβληματιστεί σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την έξοδο από την κρίση.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, από την ελληνική οπτική γωνιά, αποτελεί ένα ηχηρό «φθάνει!» στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους ευρωπαίους πιστωτές, αλλά και την αρχή ενός δρόμου για την ανάκαμψη της εθνικής αυτοεκτίμησης, που τώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, με τη νίκη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα πολιτικών σχηματισμών, όπου κόμματα όπως το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή αποκτούν δύναμη.
Ωστόσο, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει επίσης δύο «πτώματα», το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, τα οποία καταδικάζονται στο να μην έχουν καμία πολιτική επιρροή.
Πάντως, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ο μεγάλος ηττημένος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στον φόβο, αν όχι στον πανικό, μια στρατηγική που εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, αποδείχθηκε αποτυχημένη.
Παράλληλα, σημειώνεται, λίγο τον βοήθησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι δηλώσεις Ευρωπαίων, όπως του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ότι ήλπιζε «να δει φίλια πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση».
Πάντως, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα άλμα στο κενό, χωρίς εγγυήσεις ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.
Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν η στάση και τα μηνύματα που εξέπεμψε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικά το ίδιο που εκτιμά η βάση του κόμματός του.
Ο Τσίπρας δεν θα είναι εύκολο να κυβερνήσει, καταλήγει το άρθρο της El Pais, λαμβανομένων υπόψη των συνεχών πιέσεων που θα συνεχίσει να δέχεται από τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και εξαιτίας των πιέσεων από τις πιο ριζοσπαστικές φωνές μέσα στο κόμμα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης