Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι ή ΑΝ.ΕΛ. θα «βγάλει» η κάλπη της Κυριακής

FT: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι ή ΑΝ.ΕΛ. θα «βγάλει» η κάλπη της Κυριακής
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit εκτιμά η RBS
Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα των καλπών στην Ελλάδα και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ενόψει της Κυριακής, πως «οι επενδυτές εμφανίζονται χαλαροί σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών μάλιστα, να καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον περασμένο Οκτώβριο».
Ενδεικτική του κλίματος, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, είναι η περαιτέρω πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδα.
Ωστόσο, οι Financial Times διερωτούνται περί του «τι μέλλει γενέσθαι», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενδεχομένως θα είναι ο νικητής, ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να μην συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παράλληλα, υπάρχει το ερώτημα, συμπληρώνει η εφημερίδα, κατά πόσο ισχύει το σενάριο του Grexit.
Προς επίλυση των δύο σημαινόντων ερωτημάτων, οι Financial Times παραθέτουν τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών…

Θα υπάρξει αυτοδυναμία;
Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group, εκτιμά - σε ποσοστό 60% - πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Παράλληλα, σημειώνει πως Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι είναι οι πλέον πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ:
Αν και υπάρχει ασάφεια περί των επόμενων βημάτων, ο Alberto Gallo, αναλυτής της Royal Bank of Scotland, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Αντιθέτως, πιστεύει πως από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων θα προκύψει μία «απαλή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη διαγραφεί του ελληνικού χρέους, αλλά όχι την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η Κομισιόν παράλληλα, αντιτίθεται στη διαγραφή του χρέους, τασσόμενη υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσής του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης.
Επομένως, αναμένουμε σε πρώτη φάση, μία ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.
Φυσικά, μία τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει εκ νέου για τη διαγραφή του» εξηγεί ενδελεχώς.
Στον αντίποδα, το Bruges Group υποστηρίζει πως «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, τη λιτότητα και τον έλεγχο της ΕΚΤ».
«Παρά το πρόγραμμα της ΕΚΤ, είναι πολύ αργά για την Ευρωζώνη. Το ευρώ, το οποίο υπονομεύεται από τη λιτότητα, έχει ήδη αποτύχει.
Την Κυριακή, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να φοβηθούν να λάβουν γενναίες αποφάσεις» διαμηνύει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης