Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AP: Αέρας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, όμως η λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη… γωνία

AP: Αέρας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, όμως η λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη… γωνία
Οι πληγέντες από τη λιτότητα Έλληνες τάσσονται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
Αέρας πολιτικής αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, όμως η οικονομική λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη γωνία, τονίζεται σε άρθρο του πρακτορείου Associated Press.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος διάσωσης της χώρας, απολαμβάνει τουλάχιστον 4% διαφορά έναντι της Ν.Δ., του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορική πρωτιά για την ελληνική Αριστερά, ενδεχομένως να χρειαστεί τη στήριξη ενός εκ των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.
Η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε συναγερμό τις αγορές και τους επενδυτές λόγω της ρητορικής του για το χρέος και το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αν και είναι λιγότεροι εκείνοι που βλέπουν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως προάγγελο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, όπως στις εκλογές του 2012.
Οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να λάβει βοήθεια.
Αν τα πράγματα «στραβώσουν», η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, παρά την ύψους 240 δισ. ευρώ βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό που ακόμη παραμένει αμφίβολο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει το μίνιμουμ των 151 εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο, που χρειάζεται για να κυβερνήσει.
Αν όχι, θα πρέπει να αναζητήσει μια συνεργασία με έναν από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.
Από αυτούς θα πρέπει να εξαιρεθούν η Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται έγκλειστη στη φυλακή κατηγορούμενη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε.
Απομένουν, λοιπόν, ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι το νεοσχηματηθέν κόμμα Ποτάμι και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ.
Μια τρίτη επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμμα το οποίο συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα, όμως διαφωνεί σε σειρά άλλων πολλών θεμάτων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης