Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στοιχείο αδυναμίας ο πολιτικός παράγοντας στην Ισπανία, από σημάδι δύναμης

Fitch: Στοιχείο αδυναμίας ο πολιτικός παράγοντας στην Ισπανία, από σημάδι δύναμης
Οι συνέπειες από την άνοδο του Podemos και τις εντάσεις κυβέρνησης – Καταλονίας
Σε στοιχείο αδυναμίας έχει μετατραπεί πλέον ο πολιτικός παράγοντας στην Ισπανία, όταν χρόνια πριν αποτελούσε σημάδι δύναμης, σημειώνει η Fitch σχετικά με τις επιπτώσεις της επιτυχίας του κόμματος Podemos και των εντάσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και αυτής της Καταλονίας.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Fitch, Michele Napolitano, αν το κόμμα που ηγείται ο Pablo Iglesias αναλάβει την εξουσία, η δημοσιονομική πειθαρχία της Ισπανίας θα μπορούσε να επηρεαστεί πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους της χώρας και επίσης ένα «σοκ» για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση και μια πιθανή αναθεώρηση εκ μέρους του Podemos των διαφορετικών οικονομικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πτωτική αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας.
Όσον αφορά την Καταλονία, το στέλεχος της Fitch εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η κεντρική κυβέρνηση και αυτή της Καταλονίας θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία και ότι δεν θα υπάρξει πολιτική κρίση, αν και σημειώνει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έναν από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης.
Παράλληλα, ο Napolitano αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους κινδύνους έναντι των οποίων η Ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσει μέτωπο κατά τη διάρκεια του 2015.
Μεταξύ αυτών, πέραν της αναρρίχησης του Podemos, αλλά και της ανόδου διαφορετικών λαϊκίστικων κινημάτων στην Ευρώπη, ξεχωρίζει τις εκλογές που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή στην Ελλάδα, αλλά και αυτές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες που θα γίνουν γνωστές σήμερα σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ε.Ε., όπως και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, τον οποίο θέλει να απομακρύνει ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Mario Draghi, με ακριβώς αυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης