Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκλέξει 151 βουλευτές - Η τέλεια… δικαιολογία του Τσίπρα

FT: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκλέξει 151 βουλευτές - Η τέλεια… δικαιολογία του Τσίπρα
Τα σενάρια για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πετύχει αυτοδυναμία και κυρίως, γιατί μία τέτοια εξέλιξη ωφελεί τον Αλέξη Τσίπρα;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, καθώς με νέο τους δημοσίευμα, αποπειρώνται να αναλύσουν τα πρώτα κυβερνητικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιώντας ειδική μνεία στην αντίφαση μεταξύ ενός ριζοσπαστικού, αριστερού κόμματος και ενός κυβερνητικού κόμματος…
Όπως εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, εάν επικρατήσει η λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ελεύθερος να εφαρμόσει επακριβώς τις προτεινόμενες πολιτικές του.
«Η αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αλλά και το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αφήνουν μικρά περιθώρια επιλογών για τον Αλέξη Τσίπρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Θα ήταν δύσκολο, συνεχίζουν οι Financial Times, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί τη μείωση του ελληνικού χρέους, υπό αυτές τις συνθήκες.
«Την ίδια στιγμή ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να πετύχει τη συμφωνία για το χρέος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών, προσλήψεις στο δημόσιο, τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση της εποπτείας των ξένων» τονίζει το δημοσίευμα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι Financial Times θεωρούν λογική την επιθυμία του Αλ. Τσίπρα να ανοίξει τάχιστα τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
«Θα επιδιώξει τη διασφάλιση της προληπτικής πιστωτικής στήριξης και την βοήθεια της ΕΚΤ, μέσω της αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων, ως αντάλλαγμα στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» εκτιμά η εφημερίδα.
Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την ορθή λογική και να επιστρέψει στον… παραλογισμό, προειδοποιεί χαρακτηριστικά.
«Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ζητήσει γενναίες αλλαγές στο πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό κίνημα εναντίον της λιτότητας» διατείνει εν συνεχεία.
Βέβαια, μία τέτοια εξέλιξη ενέχει πλήθος κινδύνων, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων, οι εκροές κεφαλαίων και η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, όπως ακριβώς συνέβη στην Κύπρο το 2013.
«Ένα λογικό εκλογικό αποτέλεσμα επιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει στο στοίχημα της αυτοδυναμίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ομογενοποιημένο κόμμα, καθώς συνιστά ένα κολλάζ δογματικών Μαρξιστών, Σοσιαλιστών και άλλων. Ο Αλ. Τσίπρας σίγουρα θα δεχθεί πίεση από την πλευρά της ακραίας αριστεράς» διαμηνύουν οι Financial Times.
Άλλωστε, διαπιστώνουν, ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν την επικείμενη νίκη ως μία εκδίκηση για την ήττα των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-49.
«Βλέπουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ως ένα θύμα της πλουτοκρατίας και των ξένων» συνεχίζει.
Ωστόσο, τέτοια ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τους Financial Times, θα αποφευχθούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εκλέξει 151 βουλευτές, καθώς τότε ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με πιο μετριοπαθή αριστερά κόμματα.
«Αυτά τα κόμματα θα αποτελέσουν την τέλεια δικαιολογία του Αλέξη Τσίπρα για τον παροπλισμό των ακραίων αριστερών στελεχών αλλά και τη συμφωνία με τους πιστωτές» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης