Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια διακυβέρνησης την επομένη της κάλπης – Όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους

Σενάρια διακυβέρνησης την επομένη της κάλπης – Όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους
Στην τελική ευθεία για τις πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών
Έξι ημέρες έχουν απομείνει έως τις πλέον κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης.
Και τα πρώτα συμπεράσματα – παρά την ισχυρή δόση αβεβαιότητας - έχουν εξαχθεί.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας αλλά και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις της Κάπα Research για το Βήμα και της Public Issue για την Αυγή, καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
Η διαφορά του από τη ΝΔ, αν και βαίνει μειούμενη, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί.
Άλλωστε καμία δημοσκόπηση δεν δίνει την πρωτιά στη ΝΔ.
Παράλληλα, όμως δεν υπάρχει και καμία μέτρηση που να δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή και ισχυρή αυτοδυναμία.
Γεγονός που τον ωθεί αναγκαστικά σε συμμαχίες.
Εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπουν στη Βουλή (κάτι που βάσει των δημοσκοπήσεων το επιτυγχάνουν οριακά), τότε όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχηματίσει μαζί τους κυβέρνηση.
Εάν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή, τότε αρχίζουν τα δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι δεδομένου ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε κυβερνητική σύμπλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στραφεί είτε στο Ποτάμι είτε στο ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία ο ίδιος ο Τσίπρας τα έχει εντάξει στο μνημονιακό στρατόπεδο.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμπράξει είτε με Το Ποτάμι είτε με το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τα όσα έχει εξαγγείλει προεκλογικά ή τουλάχιστον θα πρέπει να μετριάσει κατά πολύ τους τόνους της πολιτικής του.
Εάν ο μη αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπράξει ούτε με Το Ποτάμι ούτε με το ΠΑΣΟΚ, τότε το μόνο σενάριο που ανακύπτει είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τα υπόλοιπα κόμματα.
Λύση πρόσκαιρη και αναποτελεσματική για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το σενάριο.
Διότι η ψήφος ανοχής μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση σε μια σειρά από κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα.
Η προοπτική αυτή εν πολλοίς σηματοδοτεί ότι είτε άμεσα είτε αργότερα θα υπάρξουν και νέες εκλογές.
Σε αυτήν την «αδυναμία» και διαφαινόμενο «αδιέξοδο» του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει το τελευταίο διάστημα ο Σαμαράς.
Για αυτό άλλωστε, διαμηνύει – απευθυνόμενος πρωτίστως στους αναποφάσιστους - πως αν το κόμμα του βγει πρώτο, θα μπορέσει με άνεση να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού.
Οι επόμενες ημέρες έως την κάλπη θα είναι πραγματικά καθοριστικές, διότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ικανό ακόμα και για την «έκπληξη», όσο ακραίο και αν φαίνεται αυτό την παρούσα στιγμή.
Οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον οι αναποφάσιστοι, θα έχουν να ζυγίσουν μεταξύ του να ξαναδώσουν εντολή σε πρόσωπα που έχουν βαρεθεί να βλέπουν μπροστά τους αλλά εγγυώνται μια σχετική σταθερότητα ή να επιλέξουν πρόσωπα που αν και η πολιτική τους δεν τους πείθει καθόλου (διότι μεταξύ άλλων είναι και παντελώς ασαφής και θολή), ενέχει το στοιχείο της αλλαγής και της ελπίδας.
Ακόμα και υπό αυτήν την έννοια, η ώρα της κάλπης είναι ένας πραγματικός γρίφος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης