Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύο σενάρια για την Ελλάδα επεξεργάζεται το Spiegel: Ένα αισιόδοξο και ένα τρόμου

Δύο σενάρια για την Ελλάδα επεξεργάζεται το  Spiegel: Ένα αισιόδοξο και ένα τρόμου
Η Ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους, εκτιμά το Spiegel
Δύο σενάρια -ένα σενάριο τρόμου και ένα αισιόδοξο σενάριο- εξετάζει για την Ελλάδα σε σχετικό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το πρώτο σενάριο έχει ως βάση μια καταγγελία των συμφωνιών από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δεύτερο βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος.
Το Spiegel εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια «συμβιβαστική φόρμουλα», μια τακτική που πιθανότατα θα εφαρμοστεί και με το ισπανικό Podemos.
Στη βάση του προγράμματος, o αρθρογράφος φαίνεται να συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι «η Ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους».
Σε αυτή την περίπτωση «η ΕΚΤ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στον αρχικό της ρόλο και όχι να παίζει τον πυροσβέστη».
Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το γερμανικό περιοδικό, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».
Στο ίδιο δημοσίευμα της ελληνόφωνης έκδοσης της Deutsche Welle σημειώνεται ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για άμεση απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου, ούτε από την προληπτική προσφυγή των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επείγουσας Ρευστότητας (ELA).
Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει η DW.
Πάντως, επισημαίνει η εφημερίδα, άμεση επίδραση αναμένεται να έχουν οι ελληνικές εκλογές στην Ισπανία. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο του ανταποκριτή της από τη Μαδρίτη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της χώρας από ένα αριστερό κόμμα, είτε θα ενισχύσουν είτε θα αποδυναμώσουν το Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης