Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μεγάλα ερωτήματα της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου - Αυτοδυναμία και τρίτη θέση

Τα μεγάλα ερωτήματα της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου - Αυτοδυναμία και τρίτη θέση
Οι αναποφάσιστοι κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Περίπου μια εβδομάδα έχει απομείνει από τις πλέον κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.
Και το σκηνικό παραπέμπει σε ένα απόλυτο εκλογικό θρίλερ.
Το οποίο εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αυτοδύναμος και στο ποιο κόμμα θα καταλάβει την τρίτη θέση.
Οι δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις (της ALCO για το Ποντίκι και της METRISI για το provocateur.gr) επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν διαπιστώσει και όλες οι προηγούμενες μετρήσεις.
Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μια διαφορά της τάξης των 2 με 3,5 ποσοστιαίων μονάδων (30,9% - 32,2% έναντι 28,7% -28,9% της ΝΔ) αλλά ότι απέχει αρκετά από το στόχο της αυτοδυναμίας.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο για το ΣΥΡΙΖΑ σενάριο, αυτό δηλαδή που προβλέπει ότι τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 15% (κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο) η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 34,4%.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η μάχη για την τρίτη θέση, την οποία διεκδικούν Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένων των πιέσεων που δέχονται ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ από την πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι διεκδικητές εμφανίζονται Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.
Αν και οι μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας δίνουν το προβάδισμα στο Ποτάμι και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η δυναμική της Χρυσής Αυγής έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι πολλοί εκ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν εκφράζονται ανοικτά στις δημοσκοπήσεις.
Γεγονός που ενισχύει το θρίλερ αναφορικά με την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Οι απαντήσεις στα δύο αυτά ζητήματα θα δοθούν – ενδεχομένως – από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι ανέρχονται στα επίπεδα του 10%.
Συνήθως οι αναποφάσιστοι διαχέονται σχεδόν ισόποσα στους κύριους διεκδικητές της εξουσίας, αλλά αυτήν την φορά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν λόγω της κρισιμότητας των εκλογών.
Σε αυτό «ποντάρει» άλλωστε και η ΝΔ, η οποία ευελπιστεί ότι την ύστατη στιγμή θα λειτουργήσουν τα «συντηρητικά αντανακλαστικά» των ψηφοφόρων.
Πάντως το εύρημα της δημοσκόπησης της ALCO, σύμφωνα με το οποίο το 66% των πολιτών προεξοφλεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που ενδεχομένως να καθορίσει και τη στάση που θα τηρήσουν πολλοί από τους αναποφάσιστους.
Επιπλέον, η εν λόγω μέτρηση δείχνει ότι η μετακίνηση των ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερδιπλάσια από ότι το αντίστροφο.
Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σε πόντους και ψήφους έναντι της ΝΔ μεταξύ του πιο μετριοπαθούς εκλογικού σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, απομένει μια ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, όπου τα πολιτικά κόμματα θα τα παίξουν όλα για όλα.
Σε αυτήν θα κριθεί το κατά πόσο η ρευστότητα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα θα επιβεβαιώσει ή θα ανατρέψει τα όποια συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης