Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2014: Πλήγμα στα έσοδα από τον ΦΠΑ από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου

Προϋπολογισμός 2014: Πλήγμα στα έσοδα από τον ΦΠΑ από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου
Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον περασμένο μήνα ήταν 620 εκατ., ενώ συνολικά στο 12μηνο του έτους έφθασε τα 1,3 δισ.
«Φωτιά» στον προϋπολογισμό έβαλαν η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η παραδοσιακή απορρύθμιση που παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους οδηγώντας στο ναδίρ τις κρατικές εισπράξεις.
Η εκλογολογία που είχε ήδη ξεκινήσει πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, σε συνδυασμό με την ταχεία πτώση των τιμών του πετρελαίου και την απροθυμία των φορολογουμένων να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες στη «λογική» ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να μας χαρίσει τα χρέη, τορπίλισαν τα έσοδα, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν τα φορολογικά έσοδα, με αιχμή τον ΦΠΑ των καυσίμων, καθώς η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά μειώθηκε κατά περίπου 17 δολάρια το βαρέλι μόνο τον Δεκέμβριο.
Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον περασμένο μήνα ήταν 620 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στο δωδεκάμηνο του έτους έφθασε τα 1,3 δισ. ευρώ.
Όμως, εκτός από το «κενό» που προκλήθηκε στα φορολογικά έσοδα, στη διεύρυνση της «τρύπας» συνέβαλε και η μη απόδοση στη χώρα μας των κερδών του ευρωσυστήματος, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, καθώς είχε προβλεφθεί ότι αυτά θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η προκήρυξη των εκλογών, «πάγωσαν» κάθε εισροή προς τη χώρα, η οποία συνδέεται με το δανειακό πρόγραμμα.
Το σύνολο των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού (μαζί δηλαδή με το ΠΔΕ), εμφανίζουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμούν ακόμη επιστροφές φόρων και εισροές κοινοτικών πόρων.
Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνεται ότι παρά την κακή πορεία των εσόδων το Δεκέμβριο, δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Όμως, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν οι επερχόμενες εκλογές.
Αναλυτικότερα το 2014:
* Η «τρύπα» των εισπράξεων στα κρατικά ταμεία φθάνει τα 4 δισ. ευρώ.
Αυτή οφείλεται κατά 1,9 δισ. ευρώ στη μη καταβολή των εσόδων από τα ομόλογα SMP's που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και τα οποία δεν εισπράχθηκαν στο 2014.
Ακόμη και αν αφαιρεθούν αυτά τα κέρδη ή οι επιστροφές φόρου 234 εκατ. ευρώ και οι μειωμένες κατά 424 εκατ. ευρώ εισροές κοινοτικών πόρων η «τρύπα» παραμένει υψηλή και διαμορφώνεται στα 1,39 δισ. ευρώ.
* Το «κραχ» στις εισπράξεις είναι απότοκος της «βουτιάς» που σημείωσαν σε διεθνές επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου επιφέροντας μειώσεις στις εγχώριες λιανικές τιμές των καυσίμων και ακολούθως στα έσοδα του ΦΠΑ.
Οι προβλέψεις στα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου έγιναν με την παραδοχή ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα κυμανθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι από 47 που κυμαίνεται σήμερα.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατήλθε στα 1,929 δισ. ευρώ.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν απειλείται ο στόχος για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 - ήδη ο «πήχης» κατέβηκε από το 1,8% - αφήνοντας ωστόσο, ανοικτό «παράθυρο» να συμβεί το αντίθετο εάν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. νέες εκλογές) που παγώσουν τις πληρωμές και τις εισπράξεις.
* Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 3,64 δισ. ευρώ.
Μέγεθος αισθητά υψηλότερο από τον επικαιροποιημένο στόχο που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2015 για έλλειμμα 761 εκατ. ευρώ.
*Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,62 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,52 δισ. ευρώ.
*Οι επιστροφές εσόδων αυξήθηκαν κατά 234 εκατ. ευρώ στα 3,37 δισ. ευρώ.
*Τα συνολικά έξοδα του κράτους έφθασαν στα 54,967 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,07 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 56,04 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.
*Οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μικρότερες κατά 584 εκατ. ευρώ και κατά 131 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων.
* Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 424 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες σε 6,59 δισ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση 15 Ιανουαρίου 2015, 07:53)

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης